Изследванията в областта на секса – верни или не?


Сподели:
07 Март 2018, Сряда


Достатъчно е да влезеш в “Розали”, или да се заслушаш в някое предаване по радиото или телевизията, за да те убедят (за кой ли път!), че сексът е нещо прекрасно и на всичко отгоре действа добре на организма - помага ти да се пребориш с главоболието...

....предпазва те от грипни инфекции и дори удължава живота.

От време на време в медиите се появява и някоя и друга противоречива новина, като например, че прекаляването с креватните занимания може да навреди на зрението или да промени структурата на мозъка...

Но като цяло девизът си остава непоклатим: „Повече секс - повече здраве. Да живее сексът!" Мит ли е това? Нищо подобно.

Всички написани твърдения са резултат от научни изследвания, подписани от авторитетни учени.
И въпреки това е резонно да се съмняваш в тях, защото сексологията не е точна наука.

Често пъти с темата секс доста се спекулира. Сериозни и задълбочени проучвания се смесват с напълно недостоверна информация. И така под престижната маскировка на „авторитетно проучване" се разпространяват непълни, непотвърдени и дори неверни данни.

Доколко всъщност можем да се доверим на „научното" в изследвания от този род?
Твърде малко.
Голяма част от изследвания се базират само на твърденията на един от партньорите. Ако трябваше да знае точния брой на сексуалните контакти между тях, то това трябва да се установи със скрита камера. Затова изследователите в тази област са принудени да се доверят на истинността на твърдения на анкетираните.

На въпроса: „Колко пъти седмично правите любов?" много мъже и жени са по-склонни да излъжат отколкото да кажат истината. Лошото е, че лъжците, които преувеличават за секса, са много повече от тези, които лъжат при анкети, направени по политически въпроси.
Много пъти ние сме склонни да надценяваме или подценяваме своята сексуалност. Най-много се лъже за честотата на половите контакти и удоволствието, изпитвано по време на полов акт. С две думи: за най-съществените неща в секса. Тези лъжи трудно могат да бъдат разкрити, защото в повечето случаи са подсъзнателни.

Макар и сексолозите да са изнамерили различни методи на проучване (например като задават един и същ въпрос повече от един път в няколко варианта), за да могат да откриват евентуални несъответствия и да изключват „лъжеца" от проучването, проблемът с неточността и некоректността на подобни анкети си остава. Има само един начин за разграничаване на истините от заблудите - да се проучат задълбочено самите проучвания, като се уточнят прецизно обстоятелствата, при които са проведени, и да се направят повторни изводи.

Така бе постигнато развенчаването на някои митове и заблуди в секса, но и бяха потвърдени някои истини:

Оргазмите удължават живота на мъжа.
Може би.
Според проучване, направено от Щефан Франкел от университета в Бристол, мъжете, които правят секс поне 2 пъти седмично, живеят по-дълго, в сравнение с тези, които имат по-редки сексуални контакти. Изводът се базира на анкета, направена сред 918 мъже (жители на Южна Галия) на възраст между 45 и 50 години, на които преди 10 години е бил зададен въпросът: „Колко пъти седмично правите любов?"
Днес 150 от тях са починали - смъртните случаи сред тези, които са отговорили, че по-често правят любов, са по-малко на брой от тези, които тогава са казали, че правят любов по-рядко.
Проучването само по себе си звучи доста оптимистично.

22,30 е часът на любовта.
Заблуда.
Американският андролог Панайотис Завос задал въпрос на близо стотина души от своя град, по кое време на денонощието правят любов. Повечето от тях отговорили, че практикуват секс вечер след 20,00 ч. „22,30 часа е среден показател за време, през което правят любов жителите на моя град." Други проучвания стигнали обаче до извода, че идеалният час за правене на секс е 16,00 ч, когато тестостеронът е по-активен в мъжкия организъм.

Идеалната среда за секс е офисът.
Вярно.
И в САЩ, и в Европа се забелязва тенденция към зачестяване на флиртовете и годежите между колеги. Но само за Франция учените разполагат с официални данни: там браковете между колеги са 12% (в случай на първи брак) и до към 30% (в случаите на втори брак). В Италия по този въпрос наскоро провели анкета сред 443 италианци на възраст между 18 и 60 години. 11% от тях заявяват, че са имали, или още имат връзка с колега. Данни, които не бива да се възприемат съвсем на сериозно, защото мъжете, макар и да обичат да се хвалят със завоеванията си в любовта, в същото време се страхуват да разкриват връзките си с колежки. Може би заради чара на една тайна връзка или от страх да не разбере законната половинка...

Спортистите са големи любовници?!
Може би да.
Според френския сексолог Силвиан Мимон, атлетите имат по-ниско ниво на тестостерон и следователно по-малко желание за секс, поради свръхтежките физически натоварвания, на които са подложени по време на тренировките. Други изследователи обаче твърдят точно обратното.
Кой има право? И двете твърдения са верни - проблемът е в количеството и интензитета на натоварването.
Твърде напрегнатите тренировки при спортистите професионалисти водят до спад на тестостерона. Но едно умерено физическо натоварване, практикувано от любители, стимулира сексуалната дейност.

Оргазмът е вреден за зрението.
Заблуда.
Томас Фрайберг от офталмологичния институт в Питсбърг проучил шест случая на временни увреждания на очите, предизвикани от активна и интензивна сексуална дейност.
Разбира се, не сексът е провокирал временните проблеми със зрението. Вероятно тези хора са страдали от високо кръвно налягане, или са преживявали сексуалните контакти с известна тревога. В такива случаи кръвното налягане се покачва рязко. А освен това шест случая са твърде недостатъчни, за да се правят подобни изводи.

Високият холестерол води до импотентност.
Заблуда.
Твърдението е „рожба" на две американски изследвания. Резултатите на първото, приложено върху 3250 мъже на възраст между 25 и 83 години, сочат, че при онези, които имат ниво на холестерола по-високо от 240 мг/дл, съществува два пъти по-голям риск от проблеми, свързани с импотентността, в сравнение с тези, които не надхвърлят границата от 180 мг/дл. Второто проучване било направено сред 89 мъже с проблеми на импотентност поради прекарани травми, като 1/3 от тези с травмите били велосипедисти. И двете проучвания не са съвсем коректни. Първото е прекалено „американско" - в САЩ имат навика за всички злини да сочат за главен виновник холестерола. Резултатите от второто проучване също не са толкова правдоподобни, защото друго пък изследване сочи, че сред колоездачите няма толкова много травми.

Верността е хормон.
Заблуда.
Едно изследване върху физиологията на американски гризачи, живеещи по двойки, доказало, че ако тези екземпляри бъдат лишени от хормона вазопресин, „семействата" им се разпадат. Проучване, което никога досега не е било потвърдено от друго подобно. Нещо повече - съвременни учени наскоро доказали пък, че вазопресинът няма ама нищо общо с верността.

Правенето на любов действа добре на сърцето, предпазва от вирусни инфекции и от мигрена.
Вярно.
Медицински проучвания, извършени в САЩ и в Италия върху имунните клетки на група пациенти с кардиопатии и страдащи от мигрена, доказали категорично, че сексът влияе благоприятно на човешкото здраве.

Сексът променя мозъка.
Може би.
Изследователят Марк Бредлов от университета в Бъркли (САЩ) провел експеримент с лабораторни мишки с цел да съпостави мозъчните клетки на две групи мишлета. Едната група - сексуално активни мъжки, поддържани в постоянна полова възбуда от женски мишки и другата - мъжки, държани в компания на женски индиферентни мишки. Марк Бредлов открил някои разлики в мозъчната структура (и по-точно в строежа на молекулите на мозъчните клетки) при двете групи мишки.
„Че поведението променя структурата на мозъка, наистина е доказано чрез много проучвания върху животни и хора. Следователно няма нищо чудно, че подобно въздействие върху.мозъка оказват и нашите сексуални навици" - посочва известният италиански андролог Носеда.

Качамакьт е афродизиак.
Вярно. Но за мишките!
За да се тества действието на серотонина (невротрансмитера който потиска желанието за секс) в мозъка, върху 130 опитни мишки бил направен „хранителен" експеримент. Мишките били хранени само с царевично брашно - продукт, който почти не съдържа триптофан (субстанцията, отговорна за производството на серотонин).
След три дни при опитните животни била забелязана повишена сексуална дейност: 11 съвкупления в рамките на 3 часа.
Важи ли същото и за човека?
Може би да, но за целта е необходимо да се яде само качамак поне една седмица, защото която и да е друга храна съдържа триптофан. Но по-продължителното прилагане пък на такава качамачена диета би предизвикала недостиг на витамин РР - твърди Микеле Каруба, доцент по фармакология в Университета в Милано, автор на проучването.

Източник: rozali.com

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код