Защо йо-йо ефектът е толкова вреден за нас?


Сподели:
12 Септември 2018, Сряда


В продължение на десетилетия диетолози и експерти по отслабването предупреждават, че екстремните диети, които са базирани на намален прием на калории, водят до йо-йо ефект. Много хора не са наясно как точно този цикъл на отслабване и напълняване осакатява органите и вреди на психичното здраве.

Водещите диетолози Карън Ансел и Джесика Кординг обясниха пред Дейли Мейл Онлайн какво точно прави йо-йо диетата с тялото, защо никога не работи и всички лоши последствия, които идват с нея.

1. Теглото винаги се връща обратно

Почти невъзможно е да поддържате през целия си живот диета, при която да поемате под 1000 калории. Особено трудни за следване са хранителните режими, които ви принуждават да нарушите ежедневието и навиците си по начин, който не е устойчив. Дори и да загубите тегло при такава диета, няма да сте в състояние да я следвате дълго, защото ще ви става все по-неудобно да сте гладни. Така че ако не разполагате с план за след това, килограмите неизбежно ще се върнат обратно.

2. Психично здраве

Когато се впуснем в диета, особено с амбициозна цел, разчитаме на умовете си да водят война с хранителните ни навици. Това може и да проработи в началото, но почти винаги е невъзможно да се поддържа в продължение на значителен период от време. А след като веднъж се влезе в цикъл на борба, това може да накара всяка форма на здравословна загуба на тегло да изглежда като безплодно, трудно и невъзможно упражнение. Ако човек започва всяка нова диета, очаквайки че загубеното тегло ще се върне обратно, ще бъде много по-трудно да постига и поддържа успех. Да си винаги на диета не ти позволява да развиеш здравословни отношения с храната.

3. Енергийни нива

Почти невъзможно е да посрещнете хранителните си нужди, ако поемате по-малко от 1500 калории на ден. Такъв тип диети могат да окажат влияние върху нивото на енергия и издръжливостта. Има причина на мъжете и жените да се препоръчва да консумират определен брой калории на ден – между 1600 и 2000 за жените и около 2500 за мъжете. Това е идеалното количество калории за поддържане на здравословно тегло и за осигуряване на достатъчно енергия през деня. Без тях тялото ще трябва да намери енергия другаде, което ще го напрегне и ще ви накара да се чувствате сънливи.

4. Мускули и метаболизъм

При липса на калории за изгаряне, тялото се обръща към мускулите за енергия. Те изгарят повече калории от мазнините, а със загубата на мускули метаболизмът се забавя. Така с времето загубата на тегло става все по-трудна.

5. Странични ефекти

Нискокалоричните диети могат да доведат до много нежелани последици, сред които са камъни в жлъчката, лош дъх и запек.

Какво да правим?

За да избегнем йо-йо ефекта и стреса, който причинява на организма, трябва да забавим темпото. Хубаво е да се посъветваме със специалист, който да ни помогне да си изградим здравословен хранителен и тренировъчен режим, с помощта на който да губим около килограм на седмица. Така ще имаме време да изградим добри хранителни и спортни навици, а загубата на тегло ще е постепенна и без стрес и йо-йо ефект.

Източник: ezine.bg

В категории: , , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код