България ще си сътрудничи и със Сърбия в енергийните проекти


Сподели:
11 Юли 2017, Вторник
През газовия хъб "Балкан" ще се доставя газ и от "Турски поток"

България и Сърбия ще си сътрудничат за постигане на енергийна сигурност в региона. За това се договориха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на енергетиката и минното дело на Сърбия Александър Антич. Двамата министри обсъдиха бъдещите проекти в сектора.
Енергийните компании "Булгартрансгаз" ЕАД и "Сърбиягаз" подписаха меморандум, който предвижда компаниите да проучат възможностите за развитие на газопреносните системи на територията на България и на Сърбия. Министрите Петкова и Антич подчертаха, че дейностите по развитие на двустранните енергийни отношения ще бъдат в унисон със законодателството на Европейския съюз.
Министър Петкова информира министър Антич за развитието на проекта за изграждане на газоразпределителен център "Балкан" на територията на България. Предстои да стартира обществена поръчка за изготвяне на предпроектно проучване за неговата реализация. Газоразпределителният център ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще гарантира развитието на газовия пазар в региона. През него биха могли да се доставят допълнителни количества природен газ от нови източници, включително от Южния газов коридор, Турски поток, терминали за втечнен природен газ към Сърбия и други страни.

Припомняме, че през месец януари тази година в София бе подписан меморандум между енергийните министерства на двете страни за развитието на интерконектора България-Сърбия. Двамата министри подчертаха значението на междусистемната газова връзка и бяха категорични, че нейната реализация ще допринесе в значителна степен за засилване на газотранспортните връзки в региона.

Източник: economic.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код