КНСБ пресметна как бизнесът и държавата да увеличат заплатите


Сподели:
11 Юли 2017, Вторник


KНСБ е готов с разчети, според които заплатите могат да се увеличават с по 120 лв. годишно без правителството да прибягва до подобряване на събираемостта на приходите и без да реформира енергетиката като се разчита само на растежа на икономиката с по 4-5%, генериран от фирмите, се разбира от прессъобщение на синдиката от семинар за журналисти в с. Белчин баня.

Почти 1.4 млрд. лв. ще иска КНСБ от държавния бюджет за следващата година, съобщи на семинара президентът на КНСБ Пламен Димитров на семинар за журналисти, цитиран от пресцентъра си. От тази сума почти 920 млн. лв. са за заплати. Още 472 млн. лв. са капиталовите разходи и допълнителните плащания от бюджета, по сметките на Димитров.

"През миналата година синдикатът искаше 1.25 млрд., от които получи близо 700 млн. лв. Това показва, че нашите искания се чуват и са възможни. Скоро ще седнем да преговаряме отново с финансовия министър", заяви президентът на КНСБ.Според него "ако растежът върви в рамките на очакванията от кабинета,

няма проблем да се даде


тази сума". Той пресметна, че според правителствената прогноза в края на мандата БВП трябва да нарасне с 30 млрд. лв., а това означавало с поне 3 млрд. лв. на година повече. "Дори и без планираните мерки за повишаване на събираемостта на приходите, исканите от КНСБ средства може да бъдат дадени", заяви синдикалният лидер.

Всъщност това, което искаме, е допълнителен 1% от БВП на страната, не виждам проблем той да се преразпредели през държавния бюджет, продължи той.

Според профсъюза бизнесът също не би трябвало да има проблем да увеличи заплатите. Сметките на КНСБ сочат, че от всеки лев брутна добавена стойност, за заплати се отделят едва 20 стотинки. За сравнение в Западна Европа това преразпределение между труда и капитала е 50:50, се казва в съобщението.

Исканията на синдиката към управляващите включват въвеждане на

минимална заплата за висшистите,


работещи по специалността, в размер на 700 лв.

Между 100 и 250 лв. месечно увеличение на заплатите искат отделните федерации към КНСБ, които представляват 300 000 работещи българи, е било заявено на семинара.

Във висшето образование ще се борят за 150 лв. увеличение, заяви председателят на синдикат "Висше образование и наука" доц Лиляна Вълчева. В държавното управление ще се настоява за 25 на сто увеличение на заплащането или близо 150 лв. на човек, каза председателят на ФНСДУО Кръстьо Боянов.

Според лидера на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков увеличението на бюджета на МВР трябва да бъде с 277 млн. лв., а възнагражденията на огнеборците да нараснат с 200-250 лв.

В здравеопазването КНСБ ще се бори за скок на заплатите в детските градини и ясли с поне 120 лв., а в Спешна помощ – за ръст от 10 на сто. 20% увеличение искат и работещите в земеделието, в частност хората, които се борят с градушките и тези от системата на земеделското министерство.

В енергетиката пък заплатите представляват минимален процент от цената на тока. Ако се увеличат с 20 на сто, то електричеството ще поскъпне едва с половин стотинка, пресметна председателят на синдиката на енергетиците Георги Петров.

КНСБ предлага още да се въведе минимална работна заплата от 700 лв. за висшисти, които работят по специалността си.

Конфедерацията ще настоява и минималната заплата да стане 800 лв. до края на 2022 г. , а средната - 1700 лв. Изчисленията показват, че за да се постигне тази цел, всяка година средните доходи в страната трябва да скачат със 120 лв. За минималната работна заплата това означава 60 лева на година.

Според Пламен Димитров този ръст е напълно постижим при ръст на икономиката от 4-5%, и то без да се имат предвид предложенията към правителството на КНСБ за възраждане на индустрията, възстановяване и развитие на българската енергетика. Икономическата реалност, силно дефицитният пазар на труда подсказват и ни водят в посока по-високи искания, каза президентът на КНСБ, цитиран от пресцентъра си.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код