ГЕРБ и ДПС на различни позиции за клас "прослужено време"


Сподели:
14 Юли 2017, Петък


И шефката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова подкрепя идеята на вицепремиера Валери Симеонов и работодателите да отпадне клас "прослужено време".

"Като икономист смятам, че класът е остаряло понятие", коментира тя в кулоарите на парламента.

При държавните служители класът е станал част от основната заплата и нямало намаление на възнагражденията им. Тя е за нужните промени в Кодекса на труда, за да има равнопоставеност между частния и държавния сектор.

Това дали имаш повече години прослужено време не означава, че ти си по-висококвалифициран и имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години, убедена е герберката.

Размерът на заплатата на всеки един работещ трябва да отговаря на неговата квалификация и производителност на труда, посочи още Менда Стоянова.

От ДПС обаче са притеснени от идеята за отпадането на клас прослужено време. Ако този клас отпадне и това доведе до намаление на доходите, това ще създаде огромно напрежение в обществото, коментира Хасан Адемов от ДПС.

Според него ситуацията с класа при държавните служители e различна ситуация. Държавата плаща личната осигуровка на служителите, коментира той.

Класът за прослужено време е една от вечните теми между работодатели и служители, обясни Адемов. Този въпрос трябва да се обсъди и в обществото, и в Националния съвет за тристранно сътрудничество, и в Народното събрание, смята той. По темата трябва да има и консенсус в обществото.

Източник: news.bg

В категории: Новините, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код