Министър Николай Нанков: На 3 октомври на съвместно заседание с румънското правителство ще обсъдим бъдещия проект за „Дунав мост“ 3 при Русе


Сподели:
11 Септември 2017, Понеделник
Николай Нанков – министър на регионалното развитие и благоустройството

Водещ: Добро утро на строителния министър Николай Нанков и добре дошли.
Николай Нанков: Добре заварили.
Водещ: Серия от въпроси към вас. Всъщност ви поканихме, защото днеска има насрочени обществени обсъждания – това е процедура с местното население в Симитли, в Кресна, да се обсъди магистрала „Струма“. Ще говорим за това. но вчера чух от изказване на Борисов, че ще се прави „Дунав мост“ 3 – втори мост над Дунав, който да свързва България и Румъния, край Русе. Това кога ще стане?
Николай Нанков: В обозримо бъдеще ще стане. На 3 октомври имаме съвместно заседание между двете правителства. Тогава ще обсъдим и детайлите на бъдещия проект, но необходим е трети мост. Логично е да бъде над Русе – все пак това е връзката между Северна Европа, Хелзинки, Санкт Петербург с Близкия изток и с Югоизточна Европа – 9-ти транспортен коридор.
Водещ: Два моста. А има ли опция да се увеличи съществуващ с по две-три ленти или не?
Николай Нанков: Нов мост, говорим за нов мост.
Водещ: Изяло нов?
Николай Нанков: Изцяло ново съоръжение, било то изграждано с бюджетни средства от българска и румънска страна, било то на база на концесия. Ако бъде намерен съответно и инвеститор.
Водещ: Добре, това е още в суров вариант, разбирам, но все пак е изречено.
Николай Нанков: Да.
Водещ: Нещо, което карах да коментира тук, в студиото, транспортния министър – думи на премиера Борисов, че догодина магистрала „Хемус“ ще подмине Севлиево, а аз четох ваше изказване, че 2025 г. може да е готова „Хемус“. Севлиево е на 90 км от Ябланица, докъдето имаме магистрала. Дайте уточнение. Не че съм за 7 години, ама 2025 г. е едно, 2018 г. е друго. Какво точно е това изказване?
Николай Нанков: Ангажиментът, който имаме към обществото, пък и срокове, с които работим, е 2025 г. да имаме изцяло завършена автомагистрала „Хемус“.
Водещ: Още 252 км.
Николай Нанков: От София до Варна, още 250 км. В рамките на обозримото бъдеще започнахме 9-те километра от Ябланица – от Ябланица до Тетевен. Проектираме в момента, в края на годината сме готови с проектите за още 50 км – до разклона Ловеч – Плевен, път ІІ-35, на три етапа. Стартираме изграждането 2018 г. и на тези отсечки, а междувременно стартираме и проектирането. Това може би е имал предвид премиерът. Стартираме проектирането…
Водещ: Стартира се проектирането, а не подминаваме по асфалт Севлиево?
Николай Нанков: Точно така, точно така. А от Варна, от източна страна, нови 16 км. Мина обществената поръчка, там имаме готов проект, избран изпълнител. Обжалва се в момента избора на изпълнител, но в рамките на няколко месеца ще стартираме и с тези 16 км в посока Шумен – Търговище.
Водещ: Да.
Николай Нанков: Така че обозримо, 100 км в рамките на мандата, между 75 и 100 км новоизградена магистрала „Хемус“ са реални.
Водещ: Реално пусната в експлоатация.
Николай Нанков: Са реални. Като пък междувременно ще се строят, ще се изграждат и нови.
Водещ: Т.е. до края на мандата на ГЕРБ от тия 250 км, липсващи по „Хемус“…
Николай Нанков: Минимум 100 км.
Водещ: … ще останат само 150 км неизградени, с двупосочно движение?
Николай Нанков: Да.
Водещ: Добре, сметнах го.
Николай Нанков: Трябва да кажем, че е така, да. Правилна и коректна сметка. Но останалите участъци ще са в известна степен на проектна готовност – или ще бъдат проектирани, или ще се строят.
Водещ: Знам, че Кресна и „Струма“ са ви много важни, те са важни и за целия поток на юг, към Гърция. Малко обаче детайли около тол таксите. До момента са дадени обещания, че те ща застегнат тежкотоварните автомобили, че за леките коли няма да се плаща и да се въведат тол такси. За автобусите какво ще бъде и за лекотоварните и не много тежкотоварните автомобили – те ще плата ли такси? Примерно бусовете, с които много фирми разполагат – това не са ТИР-ове, но са бусчета.
Николай Нанков: Зависи от тонажа. До 3,5 тона моторните превозни средства ще останат на винетния режим, само че през електронни винетки, не със сегашните хартиени стикери.
Водещ: Автобусите към коя категория са – не много тежки или от тежките?
Николай Нанков: Тези моторни превозни средства, включително и автобусите, големите автобуси с тегло над 3,5 тона, ще попаднат в обхвата на тол таксата, на тол системата. Ще плащат тол такси. Но автобусите – все пак говорим за социална услуга, а имаме европейския опит – германския и австрийския, например, - когато имаме и съответните облекчения. Така че автобусите ще бъдат една по-особена категория. Включително имаме дотирани линии – знаете, в планински, в изоставени райони имаме дотирани автобусни линии от общинските администрации. Това ще бъде…
Водещ: Да. Автобусите…
Николай Нанков: Това ще бъде отчетено. Те ще бъдат с един по-специален режим. Като повтарям – вие сам го казахте – основната тежест ще бъде поета от големите ТИР-ове.
Водещ: А винетките остават ли?
Николай Нанков: Остават, но електронни, без хартиените стикери, които понастоящем българските граждани залепват на своите стъкла. Електронни винетки.
Водещ: Часове на преминаване – възможно ли е да има по-евтина такса за ТИР-овете, ако минават примерно от 22.00 часа до 6.00 часа сутринта, за да им е по-изгодно да преминават нощем?
Николай Нанков: Абсолютно възможно. И обратното също е възможно. Споменахме, дори в разгара на лятото, когато пуснахме отново заповед за забрана преминаването на тежкотоварни автомобили през най-натоварените участъци, че в пиковите часове и в летните месеци точно обратното пък – ще имаме по-високи такси за тежкотоварния трафик.
Водещ: Да. Искам сега колегите да покажат една карта за Кресна и за „Струма“ да поговорим. От всички варианти, които се обсъждат, аз мисля… Искам да обсъдим тоя вариант, който… вие много варианти давате, но май и еколози, и държава, и местно население се съгласиха тези километри в Кресна… Те колко са – 14-15 ли са най-тежките?
Николай Нанков: Да, 15,2 км.
Водещ: Тези километри в едната посока да се изгради нова част на изток, навътре в планината. Това е съществуващият път – с червеното, нали така?
Николай Нанков: Точно така.
Водещ: Север – юг. От тука…
Николай Нанков: Симитли в посока Кресна.
Водещ: Кое е Симитли?
Николай Нанков: Тука е Симитли. Ето, виждаме София в посока „Кулата“.
Водещ: Значи от Симитли върви си нормално магистрала тука в две посоки, разделя се на Симитли. Тия, които пътуват отгоре надолу, си остават по сегашния път ли?
Николай Нанков: Остава по сегашното трасе, което трасе е обаче…
Водещ: Червеното?
Николай Нанков: Червеното трасе, това е трасето в рамките на дефилето, което трасе обаче ще бъде съответно рехабилитирано, ще бъде разширено…
Водещ: Какво значи това?
Николай Нанков: Ще бъде разширено.
Водещ: Ще има три ленти, с аварийна?
Николай Нанков: В тежките участъци ще бъде с три ленти, точно така. Ще имаме изправяне на виражи и на тежки завои.
Водещ: А крави, кокошки ще пресичат ли? Ще има ли мантинели?
Николай Нанков: Ще има мантинели. Съответно като всяка една скоростна отсечка в страната, ще има изградена… предвидили сме изграждането на необходимата екологична инфраструктура, с всички тунели, с всички надлези, с всички съответно защитни огради…
Водещ: Това ли е лесната част? Тази посока по-лесна ли е?
Николай Нанков: Тази посока е по-лесна, ако трябва да сме честни. Тази посока…
Водещ: Другото е /…/
Николай Нанков: Синьото трасе, източно от дефилето, е новият участък, който ще бъде изграден…
Водещ: Значи ей така, иначе си вървят като нормална магистрала двете ленти, но само там се разделят – за тия 14 км, само за дефилето.
Николай Нанков: Точно така, само в рамките на дефилето, някъде 15 км.
Водещ: Това синьото е пътят от „Кулата“ към Благоевград, нагоре, на север. Това ще е новото?
Николай Нанков: Точно така, това е посока София.
Водещ: Има ли все още спорове или днеска сте спокойни, че това обсъждане и еколози, и държава, и цена, и всички са доволни?
Николай Нанков: Като всеки нов проект, и този поражда, освен големи очаквания, и големи притеснения,у нови притеснения, които ние се опитваме да разсеем тяхната наистина несъщественост, тъй като за всичко сме се погрижили. Включая и за местния бизнес и местната икономика, тъй като голямо опасение на местните хора беше първо…
Водещ: От Кресна.
Николай Нанков: От Кресна. Основно – първо достигането съответно до техните ниви и имоти в рамките на дефилето. Пет пътни възела със свързаност между двете платна са предвидени. Отделно от това – за местния бизнес, от гледна точка и на заведения, и на рафтинг – знаете, там има рафтинг туризъм, зеленчукопроизводители…
Водещ: /…/ Какво става с хората, които правят кебапчета? /…/
Николай Нанков: Предвидили сме два пътни възела, които са проектирани в настоящия вариант – 17 и 19 дка, в рамките на землището на Кресна. А в момента – днес също ще бъде обсъдено…
Водещ: Ама в коя посока? Къде ще са по-гладни хората – на отиване или на връщане?
Николай Нанков: И в двете, и в двете посоки по един.
Водещ: А, и в двете посоки ще има /…/
Николай Нанков: Проектираме понастоящем, а в момента обмисляме и варианта – с кмета на Симитли постигнахме договореност и за конкретни парцели – две отбивки, да ги наречем, две места, две зони за отдих и за търговия и в рамките на община Симитли. Т.е. четири, по две в посока.
Водещ: Разбрах ви. Да чуем, при Катя има хора – мисля, че тя е в Кресна, не в Симитли. В Кресна са по-неспокойни, там очакват да започне общественото обсъждане. Какви са притесненията и тревогите на хората? Тук се опитахме да поставим въпроса за някои от тревогите – къде ще се запази бизнесът, къде няма.
Репортер: Изключително важен е този проект тук за местните. Намирам се в Симитли. В 9.00 часа започва общественото обсъждане тук. В Кресна пък е в 14.00 часа. Това тук са представители на местната власт, съответно и природозащитникът Андрей Ковачев. Знаете основния вариант, и вие го коментирахте преди малко в студиото. Това, което се коментира за магистрала, основният вариант е: да се използва старото трасе през Кресненското дефиле и ново в източната част на /…/. Устройва ли ви това, Апостол Апостолов – кмет на Община Симитли?
Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли: Разбира се, че ни устройва. За нас е най-важно да има магистрала, тъй като магистралата ще даде доста голям тласък за развитието на икономиката, за развитието на местния бизнес и абсолютно на всичко останало в нашата община. Така че нас ни устройва и за нас е най-важно да има магистрала.
Репортер: Еколозите, вие на какво мнение сте?
Андрей Ковачев, еколог: Това ще бъде магистрала, която ще убива хора. Вътре в дефилето има пешеходци, вътре в дефилето ще има местен транспорт, бавнодвижещ се. Това ще бъде магистрала-убиец, ако бъде построена по този начин. И това е нещо страховито и ще лежи на съвестта на всички хора, ако бъде направена по този начин. Това е решение, което противоречи на европейското законодателство. Ако правителството вземе това решение, ще загуби всички пари и ще влезем в наказателни процедури.
Репортер: Ще репликирате ли?
Апостол Апостолов: Аз такива подробности, каквито знае г-н Ковачев, не мога да твърдя и не ги знам, но аз пак повтарям – за нас е изключително и едно-единствено нещо е важно: да има магистрала. И аз мисля, че в момента магистралата, пътят в Кресненското дефиле Е-79 е една гробница и виждаме, че всяка седмица – ето и вчера имаше катастрофа. Тук беше стълпотворение от коли, хората не можеха да се придвижат спокойно от единия квартал в другия. Така че за нас единственото нещо, което е важно, е да има магистрала.
Репортер: Може ли само… Да.
Андрей Ковачев: Аз мога да се съглася само с едно: трябва да се построи максимално бързо, но по правилния начин, извън Кресненското дефиле, и това да бъде локален път за местните хора.
Репортер: Защо магистрала-убиец я нарекохте?
Андрей Ковачев: Защото… тя и сега убива хора. Не са взети мерки на време да има /…/ или такива неща. Пътните власти са виновни. 2010 г. се взе решение да се строят другите отсечки. 300 милиона евро бяха отклонени за други проекти, а не за магистрала „Струма“, които бяха предназначени за нея. Ако всички тези неща бяха направени от правителството тогава, сега нямаше да има умрели хора.
Репортер: Само да попитам – устройва ли ви вариантът…
Андрей Ковачев: Но това нещо в момента ще убие икономически Община Кресна, ако бъде направено по този начин. необходимо е това да бъде локален път.
Репортер: И само да попитам дали ви устройва вариантът, който коментираха и жителите на Кресна – и двете платна на магистралата да бъдат изнесени в планината източно?
Андрей Ковачев: Това е единственото решение. Хората в Кресна си знаят интереса. Те са много наясно защо това трябва да се случи. Икономически това е единственото нещо, което може да спаси района.
Репортер: Г-н кмете?
Апостол Апостолов: Аз мисля, че което и трасе да се построи, ще е хубаво, ще е добре и мисля, че най-важното е да има магистрала.
Репортер: Така. Благодаря ви. Това е. дебатите днес продължават през целия ден тук, в Симитли, след това и в Община Кресна.
Водещ: Симитли, Кресна. Благодаря. Кратък коментар от министъра. Път-убиец, ако остане тая част, която минава през дефилето и стане по-скоростна, еднопосочна. Защо наистина не се изнесе всичко в планината източно и да си остане и този път, хем да има два пътя – и настоящия, и…
Николай Нанков: С цялото ми уважение към представителите на „зелените“, така наречените организации – изключително неверни, да не споменавам и друг термин, тези.
Водещ: Защо да не се изнесат двете ленти на магистралата горе, да не е една, да си има две, да си има нормална магистрала, пък настоящият път да не се използва за едната посока, а да бъде много по-ненатоварен за местните, двупосочен?
Николай Нанков: На първо място споменавам „път-убиец“ и „повишена опасност от ПТП-та“. Трудно бихме могли да имаме и да се съгласим с това съждение, при положение, че изнасяме половината трафик, т.е. трафикът ще се редуцира с минимум 40 до 50% от дефилето. На второ място, аз споменах, че разширяването на участъка в дефилето, изправянето на виражите, обезопасяването с мантинели, като всяка друга автомагистрала, ограничаването на скоростта, тъй като това ще бъде трасе със скорост на движение до 80 км/час – ограничението ще бъде до 80 км/час – напротив, не само ще повиши риска. Напротив, точно обратното – ще…
Водещ: Разбрах ви. Но все пак, защо да няма изцяло изградена магистрала в двете посоки горе в планината?
Николай Нанков: Веднага ще обясня.
Водещ: И да си имаме два пътя.
Николай Нанков: Веднага ще обясня…
Водещ: Единият – магистрален, двупосочен, другият – настоящ.
Николай Нанков: Веднага ще обясня какви са съответно нашите доводи за това. Не че този вариант не е разглеждан – както от икономическа, така и от техническа, така и от екологична гледна точка.
Водещ: Да.
Николай Нанков: На първо място той спомена факторът „време“, г-н Ковачев. Първо, това ще е доста по-тежкият от времева гледна точка вариант. Всеки ден наистина на нас ни коства жертви. /…/ ще имаме рехабилитация на съществуващото трасе и изграждането на едно трасе, а не две трасета източно от дефилето. Т.е. минимум три години ще спестим и като време. Те са ни важни във връзка с това, че до 2023 г. трябва да реализираме целия проект, с оглед на допустимостта на разходите.
Водещ: Т.е. държавата не може да изгради две нови магистрални…
Николай Нанков: Започвам отзад напред, може би с тежестта на аргументите от наша страна. На второ място, все пак говорим за Кресненското дефиле – най-сеизмично тежкият, сложният участък. Първо – висока честота на земетресения. Ако се върнем 100 години назад във времето – 1904 г., 7,8 по Рихтер земетресение. Ние трябва да гарантираме, да имаме алтернатива в две отделни различни точки с подобни габарити трасе – не дай си боже нещо в бъдеще да се случи. Затова отхвърлихме и тунела.
Водещ: Да.
Николай Нанков: Трябва да имаме с подобни характеристики трасе както в дефилето, така и извън дефилето.
Водещ: То това, че има алтернатива…
Николай Нанков: И не на последно място, аз споменах за сигурността, безопасността. Това е възможно най-сигурният и безопасен вариант, от гледна точка на пътна безопасност, сигурността на българските граждани. Ще спомена и за икономическата компонента, за която отново имаше невярно съждение и логика. Но на трето място – финансовият елемент. Финансовият елемент…
Водещ: За финал, кажете колко струва…
Николай Нанков: Над 800 милиона лева ще е по-скъп вариантът, ако изнесем двете платна източно от Кресненското дефиле. Над 800 милиона лева.
Водещ: Е, за една година от тол такси ще ги съберете 500 милиона.
Николай Нанков: Над 800 милиона лева. Тука не говорим за 7-8 – над 800 милиона лева, което също не е малък и слаб аргумент. Говорим за сериозен ресурс. А относно икономическия ефект – представете си, ако изнесем и двете платна източно от дефилето, какво правим с икономиката и с тези съответно зони, които сме обособили, и за месния бизнес, който в момента е подвеждан…
Водещ: Е, Ямбол, Хасково, Стара Загора не умряха, имат си локални пътища, има си магистрала „Тракия“.
Николай Нанков: В момента ще ги оставим основно по протежение на дефилето, където са и понастоящем пътните и други зони.
Водещ: Общественото обсъждане предстои днес.
Николай Нанков: Точно така.
Водещ: Ще говорим още за този важен проект и за други. Само с едно изречение – открихте ли човека, тоя, който метял пред „Пирогов“, пък бил собственик на фирма, която атакува конкурса за тол системите?
Николай Нанков: Ние не сме институцията, която открива. Най-малкото пък сме предприели /…/ действия да имаме тол система. В момента класираме офертите, октомври месец ще имаме избран изпълнител, така че 2018 г. да довършим процедурата. Не сме се отказали и от обещанието си да заведем наистина и дело срещу тези жалбоподатели, които наистина саботираха и /…/ процеса и България година и половина губеше ежедневно средства от тол таксите.
Водещ: Благодаря ви.

Източник: focus-news.bg

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код