Венецианската комисия пита депутати за избора на Съдебен съвет


Сподели:
12 Септември 2017, Вторник
Пратеници на Европейска комисия за демокрация чрез право, известна още като Венецианската комисия, се срещнаха с депутати от всички парламентарни групи, за да проверят напредъка на България по съдебната реформа.

Консултативният орган по конституционно право към Съвета на Европа ще излезе с доклад за напредъка до седмици.

"В тези разговори се коментираха измененията в закона за съдебната власт, двете изменения през 2016 г. и изменението от юли 2017. Стана въпрос за течащите процедури за избор на Висш съдебен съвет", каза след срещата председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той напомни, че за пръв път професионалната квота избираше чрез пряк избор, съобразно правилата от миналогодишното изменение, а предстои и парламентът да завърши избора в двете колегии.

Кирилов каза, че от комисията са поставяли уточняващи въпроси за процедурата и отделни ефекти при прилагането и. Много коментирахме номинациите на кандидатите, изслушването, публичността на съдебната система и гаранцията за независимостта на магистратите, разказа Кирилов.

Изслушването на 18-те кандидати за новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламента миналата седмица протече без задаването на въпроси и без дебати. Депутатите трябва да изберат 11 представители от 25-членния орган.

Валери Жаблянов от БСП разказа, че е обсъждана съдебната реформа и основните структурни и кадрови промени в сектора. "Позицията на БСП е последователна по съдебната реформа. Самото разделяне на ВСС на две колегии, както беше предвидено като конституционна промяна, автоматично няма да доведе за подобряване на качеството на правосъдието", каза Жаблянов. Той добави, че голяма част от въпросите от страна на комисията са повдигнати при обсъждането на кандидатурите на правната комисия в Народното събрание. Както и за разпределението на съдилищата от страната, за професионалното израстване на магистратите, за нивата на заплащане.

За "патриотите" е трудно да си безпристрастен

Борис Ячев от "Обединени патриоти" каза, че основната тема на разговора е била отношението на парламентарната група към закона за съдебната власт. "Ние подчертахме, че онези реформи, които бяха направени през миналата година, които бяха позитивни и дадоха резултат, са подкрепени от патриотите в предишното Народно събрание", каза Ячев и добави, че с колегите му са споделили възгледите си за това как трябва да продължи съдебната реформа. Колегата му Емил Димитров е засегнал темата за независимостта на магистратите. "Всички държим на независимата съдебна власт, но, от друга страна, се притесняваме, когато част от магистратите се опитват да се занимават с политика, включително със свои политически крила", каза Димитров.
"Също така казахме, че е много трудно да бъдеш безпристрастен и най-вече информиран и когато взимаш решение за законодателна промяна, голямото ти притеснение е дали по този начин не стимулираш някаква скрита, паралелна съдебна власт, или дали не стимулираш пиара на политически формирования, които не са влезли в този парламент, но непременно държат да са актуални, важни и значими", добави Димитров

Оценката на ДПС е положителна

Хамид Хамид от ДПС каза, че като цяло оценката на партията му е положителна към измененията. Както разбрах, оценката на Венецианската комисия също е положителна, добави Хамид. Той отказа да коментира избора на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) с мотив, че съдебната система е независима.

Източник: dnevnik.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код