Гърция е пред екологична катастрофа


Сподели:
13 Септември 2017, Сряда
Огромно нефтено петно се простира около бреговете на остров Саламина

Властите на остров Саламина в Сароническия залив обявиха, че нефтеният разлив, предизвикан от потъването на петролен танкер през миналата седмица, се разпространява и е на път да се превърне в екологична катастрофа. Бреговата линия, която се простира от Киносура до Селинийската общност, е цялата в черно, а властите се опасяват, че ще има нов теч от потъналия танкер, предава вестник "Екатемирини".

Разливът бе причинен от потъването на танкера Aghia Zoni II в събота, югозападно от остров Аталанти, близо до Пситалелия.

Петното се разпростира на повече от километър и половина и според властите пълното почистване ще отнеме месеци.

Според кмет на острова Исидора Папатанасиу времето "се е променило в неделя следобед и е довело до разливането на петрола до Саламина". "Това е огромно екологично и финансово бедствие и цялото (островно) източно крайбрежие е покрито със суров петрол", каза тя, добавяйки, че миризмата е остра и дразни очите.

Aghia Zoni II започна да потъва докато бе закотвен. По официални данни той е пренасял 2200 тона мазут и 370 тона корабно гориво. Екипажът от двама души е бил спасен и откаран в близката болница.

Източник: economic.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код