Юнкер: Трябва бързо да вкараме България и Румъния в Шенген


Сподели:
13 Септември 2017, Сряда
Tрябва бързо да вкараме България и Румъния в Шенген, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишната си реч "За състоянието на съюза".

В оптимистично и изпълнено с планове слово той дискретно отхвърли идеята за "Европа на две скорости" и протегна ръка на София и Будапеща, казвайки, че е време те да влязат в зоната на свободно движение и да приемат общата валута. Юнкер отбеляза, че Европа си отдъхва от предизвикателствата на популизма и икономиката, но трябва да побърза да се възползва от кратката почивка.

"Минал съм през добро и лошо с ЕС. И никога не загубих любовта си към Европа. Няма любов без разочарования", каза той. "Отново има вятър в платната на Европа. Отваря ни се прозорец от възможности, но той няма да остане отворен завинаги".

Ежегодното изказване на Юнкер засяга предизвикателствата и бъдещите планове на Европейския съюз. Мандатът на сегашната комисия изтича през ноември 2019 г., а изборите за европарламент ще бъдат през май или юни 2019 г. Което означава, че сегашното слово на Юнкер е последната му възможност да тласне съюза към значими политически промени.

"Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, трябва да диша с двата си дроба - източния и западния, иначе ще се задушим", каза той. Юнкер покани и всички държави, които още не използват еврото, да се присъединят към общата валута, обещавайки предприсъединителни помощи.

Реформи в комисията

Eвропа има нужда от икономически и финансов министър, но няма нужда от създаването на нова администрация около него, той може да бъде част от комисията, предложи Юнкер. Няма нужда обаче от отделен парламент на еврозоната, категоричен бе той. Това противоречи на идеите на френския президент Еманюел Макрон, който иска зоната на общата валута да бъде ядрото на "по-бързата Европа", коментира "Политико".

Ролите на председателя на комисията и председателя на Европейския съвет (сега това е Доналд Туск) трябва да се слеят в бъдеще. Това не би изисквало промяна на Договора за ЕС. Според него председателят на съвета (в който се срещат министрите и премиерите на държавите членки) няма право да заема пост в националната администрация, но няма пречка длъжностите да се слеят в една.

След Брекзит

Брекзит не е бъдещето на Европа, нито краят на всичко, каза той и кимна към евродепутата Найджъл Фараж: "Скоро ЕС ще ви липсва". На 30 март 2019 г. да се проведе среща в Сибиу, Румъния (която тогава ще председателства ЕС), за да се обсъди бъдещето на Европа след излизането на Великобритания, предложи Юнкер.

Турция

Присъединяването на Турция не е възможно в близкото бъдеще, каза той и призова Анкара: "Освободете журналистите ни. Спрете да наричате държавите членки и техните лидери "фашисти" и "нацисти".

Върховенството на закона

Юнкер не спомена изрично държавите от Вишеградската четворка, които не желаят да приемат квотите си от мигранти, но каза, че върховенството на закона означава да се спазват решенията на Европейския съд. Преди дни институцията отхвърли жалбите на Словакия и Унгария срещу квотите, приети от Европейския съюз през септември 2015 г.

Агенция по труда

"Абсурдно" е, че Европа няма агенция, която да се грижи за стандартите на заетостта, заяви Юнкер и обеща да работи за създаването на такава институция.

Търговията

Комисията предлага началото на търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, които да бъдат финализирани в идните две години. "Не сме наивни поддръжници на свободната търговия, Европа трябва да защити интересите си", каза той. Комисията се надява още да приключи преговорите с Мексико и Меркосур до края на годината.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код