Сдружение "Отвори очи" с кампания "Православните семейни ценности срещу агресията"


Сподели:
14 Септември 2017, Четвъртък
Събитието е финансирано от Община Варна и се реализира с благословението на Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан

За трета поредна година Сдружение „Отвори очи“, по-известно като Православен център за зависими във варненския кв. Аспарухово, организира кампания за превенция и помощ на хора и семейства, сблъскали се с някакъв вид агресия.

Докато миналогодишната кампания се проведе под надслова „Православните семейни ценности срещу алкохола“, то тази година фокусът пада върху борбата с агресията и темата е „Православните семейни ценности срещу агресията“.

Събитието е финансирано от Община Варна, дирекция „Превенции“ и се осъществява с благословението на Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан. Партньори по проекта са Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“.

Целта е колкото се може повече хора да получат достъп до информация, която би им била от помощ в преодоляването и защитата от агресията. В кампанията ще бъдат дискутирани важни теми като зараждане и отношение към агресията, видове агресия и начините за справяне с нея.  Кампанията отговаря на важна потребност в обществото - активно действие срещу проявите на агресия и насилие в семейството, които често са следствие на злоупотребата с алкохол и други психоактивни вещества, както и с прекомерното гледане на филми с насилие, електронни игри и др. Необходимо е родителите и младите хора да се въоръжат с разбиране и познания за причините и условията, които водят до агресивно поведение, за начините за отстраняването им и за справяне с проблема. Поради тази необходимост проектът е насочен към семействата и младите хора, нуждаещи се от повече информация за същността на проблема.

В рамките на тазгодишната кампания Сдружение „Отвори очи“  отново организира тренинги в две последователни седмици, които ще се водят от православни психолози и енорийски свещенници. Първият тренинг ще се състои на 30 септември (събота), от 9:30 до 16:15 часа в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“  и ще засегне важни теми като видове насилие, зависимост от насилие, както и практическа подготовка за начините за справяне с агресията. Непосредствено след това на 7 октомври (следващата събота), от 11:00 до 14:30 часа  , ще се проведе втора част на тренинга на теми „Християнските семейни ценности – общуване на базата на любовта. Култура на дома“ и „Отношението на Православната църква към агресията. Активно и пасивно търпение на греховното поведение“.

Като продължение на кампанията, е запланувано през октомври да се проведат беседи във Варненските енории. Идеята е беседите да се водят с активното участие на хора, преминали през тренинга. По-този начин, не само информацията ще се разпространи сред много повече хора, но и самите участници в тренинга ще могат да затвърдят своите знания и умения и да ги предадат нататък.
Като допълнение към обученията, Сдружение „Отвори очи“ е подготвило и информационна брошура със съвети  „Как да се освободим от агресията“, които ще се разпространяват безплатно по време на кампанията.

Организаторите с радост споделят, че кампанията се превърна в една благочестива традиция, в която Варненска и Великопреславска Митрополия и дирекция „Превенции“ на Община Варна обединяват усилията си за помощ на хората. Ще очакваме завършека на надслова на следващата подобна кампания: „Православните семейни ценности …“.


В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код