Искат укрепване на пореден рушащ се архитектурен паметник във Варна


Сподели:
21 Септември 2017, Четвъртък


Глоба грози собствениците на поредния рушащ се паметник на културата във Варна, ако не изпълнят дадените им от институциите указания за укрепване и обезопасяване на зданието. Притежателите на постройката, която се намира на ъгъла на ул. „Русе“ и ул. „Котел“ 2, са общо осем. Именно тяхна е грижата да поддържат имота си в добро състояние.

В резултат от недобросъвестност обаче се е стигнало до лошо техническо състояние на фасадата, което е принудило граждани да сигнализират институциите. Извършена е инспекция, която действително е установила проблеми по сградата, научи Moreto.net.

Констатирано е, че общото техническо състояние на фасадите на зданието е лошо. Мазилката е силно обрушена. Наблюдават се напукани елементи на балконите и корнизите. Особено повредени са участъците около ъглите на сградата и отворите. Нарушена е целостта на декоративните елементи на пластичната украса. Частично мазилката е била ремонтирана. Наблюдава се растителност на югоизточния край на покрива и на североизточния балкон. Частично е запазена оригиналната дограма, която обаче е амортизирана и в лошо състояние.

Партерният етаж е изцяло зает от търговски обекти, чието оформление е в противоречие с автентичната архитектура на сградата-монтирани са рекламни панели и ролетни щори. Липсва цялостно цветово решение. Инсталирани са външни климатични тела и сателитни антени.

Поради опасност от падане на части от мазилката върху тротоара собствениците трябва да се погрижат да се постави обезопасителна козирка по протежение на фасадите по улиците „Русе“ и „Котел“. Това трябва да се случи в срок от няколко седмици. Поради лошото техническо състояние на сградата е необходимо извършване на консервационно-реставрационни работи и след изработване на инвестиционен проект за фасадна реставрация. Срокът за изпълнение е 6 месеца от връчване на указанията.

Източник: moreto.net

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код