Започва кампания „Православните семейни ценности срещу агресията“


Сподели:
21 Септември 2017, Четвъртък
За трета поредна година ще се проведе кампания за превенция и помощ на хора и семейства, сблъскали се някакъв вид агресия.

Това заяви на пресконфереция Анастас Анастасов, управител на сдружение „Отвори очи“. 

Докато миналогодишната бе под надслова „Православните семейни ценности срещу алкохола“, то тази година фокусът пада върху борбата с агресията и темата е „Православните семейни ценности срещу агресията“.

Събитието е финансирано от община Варна, дирекция „Превенции“, Православния център за зависими във варненския кв. Аспарухово и се осъществява с благословението на Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан. Сред партньорите е и Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“.

На пресконферецнията стана ясно, че през следващата година православни служители и психолози ще консултират пострадали от зависимостта към хазарта. 

Целта е колкото се може повече хора да получат достъп до информация, която би им била от помощ в преодоляването и защитата от агресията. В кампанията ще бъдат дискутирани важни теми като зараждане и отношение към агресията, видове агресия и начините за справяне с нея. Кампанията отговаря на важна потребност в обществото - активно действие срещу проявите на агресия и насилие в семейството, които често са следствие на злоупотребата с алкохол и други психоактивни вещества, както и с прекомерното гледане на филми с насилие, електронни игри и други. Необходимо е родителите и младите хора да се въоръжат с разбиране и познания за причините и условията, които водят до агресивно поведение, за начините за отстраняването им и за справяне с проблема. Поради тази необходимост кампанията е насочена към семействата и младите хора, нуждаещи се от повече информация за същността на проблема.


В рамките на тазгодишната кампания ще има отново  тренинги в две последователни седмици, които ще се водят от православни психолози и енорийски свещеници. Първият ще се състои на 30 септември (събота) от 9,30 до 16,15 часа в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ и ще засегне важни теми като видове насилие, зависимост от насилие, както и практическа подготовка за начините за справяне с агресията. Непосредствено след това на 7 октомври (следващата събота) от 11 до 14,30 часа ще се проведе втора част на тренинга на теми „Християнските семейни ценности – общуване на базата на любовта. Култура на дома“ и „Отношението на Православната църква към агресията. Активно и пасивно търпение на греховното поведение“. Като продължение на кампанията е запланувано през октомври да се проведат беседи във Варненските енории. Идеята е беседите да се водят с активното участие на хора, преминали през тренинга. Като допълнение към обученията е подготвена и информационна брошура със съвети „Как да се освободим от агресията“, които ще се разпространява безплатно по време на кампанията.

Има полза от тези беседи – каза отец Михаил Манев. Идеята е да алармираме идващите в храма, че нашата вяра не е пасивна. Нашето поведение  също не бива да е. Всеки човек трябва да има позиция когато се сблъска с насилието, дори и да не засяга пряко него. Християнинът трябва да знае как да реагира, къде да заведе пострадалия, към кого да го насочи. Защото когато жертвата се почувства подкрепена, тя става по-силна. Нека да се знае, че страданието от домашно и всякакво друго битово насилие няма нищо общо с християнското страдание, за което се говори в библията – каза още отец Михаил.


В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код