Първото по рода си национално състезание по медиация ще се проведе след броени дни във Варна


Сподели:
14 Ноември 2017, Вторник
Събитието се организира на 16 и 17 Ноември от Център за разрешаване на спорове- София.

Това, което прави състезанието толкова значимо, е възможността младите хора да се включат пряко в един интересен и изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове.

Предвидено е преди състезанието участниците да получат специална подготовка, за да се сдобият с практически техники и система за разрешаване на конфликти, които след това ще могат да приложат както в професията си, така и в живота.

Освен това те ще могат да изпитат и да покажат своите преговорни знания и творчески умения за излизане от един конфликт по печеливш за двете страни начин.
Медиацията е най-подходящата техника за разрешаване на конфликтите, основаваща се на принципа "Аз печеля, ти печелиш“ и е хубаво младите хора да я владеят, смятат организаторите.
В първото по рода си състезание по медиация за студенти участие ще вземат 20 отбора от големите университети в страната: Софийски университет, Нов Български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет- Варна, Технически университет- Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет- Варна, Русенски университет.

Студентите, които ще се борят за първото място са от разнородни специалности, като: Право,  Бизнес информационни технологии, Международни отношения, Информатика и компютърни науки, Международен бизнес мениджмънт, Публична администрация, Здравен мениджмънт, Социален мениджмънт и други.

Албена Комитова, част от “Център за разрешаване на спорове”, който организира събитието, споделя:
„Това ще бъде живо преживяване на един интересен и изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове.                                                                                        Представете си състезание по кану-каяк. В което обаче задачата е хем да пристигнеш пръв, хем другият да не е зад теб и да не остане победен.“

По думите й състезанието е насочено към студентите, защото те са тези, които най-бързо възприемат и прилагат директно научените неща.

Отборите, които ще се състезават помежду си, ще са в състав от адвокат и клиент. Целта е всеки да получи максимално добър резултат за себе си и едновременно изгоден изход от спора и за двете страни. 
Медиаторите ще мога да помагат на отборите с творчески решения, но нямат право да дават предложения и да се месят в решението.
Състезанието ще протече в два кръга, като накрая ще бъдат избрани 6 финалисти.
Това ще са 3 медиатори и 3 екипа адвокат-клиент- съответно на първо, второ и трето място.

Всеки участник в състезанието по медиация за студенти ще получи отличително удостоверение за участието си.
Медиаторът и екипът адвокат-клиент, класирани на първо място, ще бъдат наградени с безплатно сертифициращо обучение по медиация.

Официалното награждаване на финалистите ще бъде на 17 ноември във Варна, когато за втора поредна година ще се отбележи едно голямо събитие- Ден на медиацията.
Денят на медиацията се организира от Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове, Варненски Окръжен съд и Център за разрешаване на спорове.Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код