Какво се случи в Босилеград – разказва един от задържаните лекари


Сподели:
14 Ноември 2017, Вторник
„На 10 ноември трима души отидохме на хуманитарна медицинска акция в Босилеград във връзка с писмо на местния Културно-информационен център, но местните власти осуетиха тази акция”, коментира в студиото на тази сутрин д-р Валентин Янев, един от задържаните в Сърбия български лекари.

По думите му той е бил много пъти в Босилеград – но като частно лице, а сега за първи път е бил на такава специализирана акция.

Тя обаче е била осуетена още в самото начало, тъй като на място е дошъл представител на сръбското Министерство на здравеопазването и е поискал българските лекари да се легитимират и да обяснят какво правят в Босилеград. Последно този медицински инспектор е посещавал града преди осем години.

След това е била повикана полиция и лекарите са били задържани за около 6 часа в полицейското управление. По думите на Янев сръбските полицаи са се държали коректно с българските лекари.

Докато те обаче са били в полицията, хората, дошли за прегледите, са се разотишли.

„В продължение на 20 години 6000 души нямат достъп до специализирана медицинска помощ, каквато има на 70 км разстояние. Защо сръбските власти защо не изпращат редовно свои специалисти 1 – 2 пъти в седмицата в Босилегад? Хората са оставени да избират избират – едни бягат в Ниш и Сурдулица, другите ходят на лекар в Кюстендил”, посочи той.

„Най-вероятно кметът на Босилеград е успял да повика полицията, а българите, които живеят в там, са разделени на три групи. Това не е епизодична акция – зад тези действия стои определена политика”, коментира собственикът на агенция „Фокус” Красимир Узунов, който е специалист по Западните Балкани.

През последните години ние нямаме последователна политика, посочи той.

„Това, което ни чака, е Западните покрайнини не само да се обезбългарят, но и обезлюдят и там ще дойдат албанци от Сурдулица”, добави Узунов. /bTV


В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код