Как да ядем по-малко


Сподели:
06 Декември 2017, Сряда


Употребата на малки порции храна през деня потиска невроните, отговарящи за чувството на глад. По този начин човек може да намали количеството употребявана храна. Това е извод на учени от Пенсилванския университет, пише Дейли Мейл.

Биолозите изучили връзката между невроните на хипоталамуса – областта на мозъка, която отговаря между другото за чувството на глад и за вида, аромата и вкуса на храната.

По време на изследването гладни лабораторни мишки били хранени отначало с ароматизиран гел без хранителни вещества, което довело до потискане на съответния участък от хипоталамуса. Но само след няколко минути мозъкът на мишките се връщал към "гладното" състояние. При повторното хранене с гел хипоталамусът престанал да реагира на този вкус.

След това обаче на мишките бил поднесен гел с относително малко калории. Това вече утолило чувството на глад за дълго време. Освен това ароматът и видът на гела с калориите потискал желанието да се яде повече от "празния" гел.

В третия етап мишките получавали хормони, които се изработват при храносмилане – пептид YY, амилин и холестоцистокинин. Въпреки че животните не получавали хранителни вещества те се усещали напълно сити.

Авторите на изследването се подготвят да продължат проучването на влиянието на хормоните върху чувството на глад и се надяват да се научат да лъжат мозъка.

Източник: БГНЕС


В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код