След като изостави видеокамери за 10 млн. лв., Варна обяви търг за доставка на нови


Сподели:
07 Декември 2017, Четвъртък
Изграждане на нова системи за видеонаблюдение в част от пешеходните зони, 12 детски заведения, Зоологическата градина и общински сгради планира местната администрация във Варна.

Покани за участие в търга за възлагане на обществената поръчка са изпратени до три компании, с които общината е сключила рамков договор за тези дейности. Това са "Анди Бг", "Елит хоум" и Дружеството по закона за задълженията и данъците "Видеонаблюдение Варна". Това става известно от публикация в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Стойността на проекта е 314.6 хил. лв. без ДДС. Около една трета от предвиденото финансиране, ще трябва да осигури поставянето на 10 камери и едно записващо устройство във всяка от детските ясли на територията на общината. Там ще бъдат наблюдавани площадките за игра, входовете и коридорите.

В сградата на Община Варна ще бъдат поставени 11 камери. Няколко от тях ще са около парадния вход на сградата, в салона за обслужване на граждани и заседателната зала на Общинския съвет.


Повече от 20 камери ще бъдат поставени по част от централния бул. "Княз Борис I", на входа на Морската градина, т.нар. "Юнашки салон" и други места в града.

Срокът за подаване на оферти от потенциалните участници в търга за възлагане на обществената поръчка е 12 декември.

Най-голямата, най-скъпата и най-модерната

В началото на април м.г. община Варна обяви процедура за избор на изпълнители, които да изградят нова система за видеонаблюдение в града с прогнозна стойност до 1 млн. лева без ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката е 4 години.

Тогава на въпроси на "Дневник" от общинската администрация обясниха, че новата система няма да дублира съществуващата в момента мрежа от 250 високотехнологични камери, обявена за "най-голямата, най-скъпата и най-модерната в страната", която беше купена през 2007 г. от бившия кмет Кирил Йорданов. Обявената й стойност беше близо 10 млн. лв. Тя обаче никога не заработи с пълния си капацитет, тъй като не бе доизплатeна на доставчика си - австрийската компания "Efkon AG".

На четири очи

Разследване на "Дневник" показа, че създаването на мрежата е било договорено устно между бившия кмет на Варна Кирил Йорданов и някогашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Така, без писмен договор, Варна изплати половината от разходите в размер на 5 млн. лв., но след оставката на Петков МВР отказа да изпълни "неофициалните" му ангажименти за плащане на останалата половина. По тази причина "Efkon AG" отказа да ги поддържа и още през 2014 г. те бяха напълно блокирани. Информацията за това е била премълчавана както от общинската администрация, оглавявана вече от наследника на Йорданов Иван Портних, така и от Областната дирекция на МВР, която използваше камерите без договор и без да плаща наем за това.

Незаконно. И какво от това?

Оказа се дори, че заради неизвършените допълнителни плащания, системата за видеонаблюдение не е била официално въведена в експлоатация с необходимите документи и по тази причина е работила незаконно в продължение на 7 години. Въпреки това през този период системата е била използвана от МВР за събиране на информация и налагане на глоби.

В края на ноември 2014 г. дружеството "Еfkon AG" предложи на Община Варна да изкупи дяловете му в съвместното им дружество "Варна Ефкон" срещу 780 хил. лв. Същинското рестартиране на системата за видеонаблюдение във Варна трябваше да отнеме до 9 месеца и да струва още около 800 хил. лв.

Междувременно през последните четири години във Варна бяха изградени още три системи за видеонаблюдение – една за следене и регулиране на уличния трафик, втора за охрана на общински обекти и трета, която е част от проекта за Интегриран градски транспорт. Сега става известно, че предстои монтирането и на нова - четвърта система.

Източник: dnevnik.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код