Болки в стомаха при жената – ето на какво се дължат


Сподели:
07 Декември 2017, Четвъртък
Различните усещания за болка са познати на всички хора, защото всеки има главоболие или зъбобол, но жените трябва да се справят с болки в стомаха доста често.

Женското тяло има определени по- особени характеристики, а жените физиологично често страдат от болезнени усещания всеки месец.

Става дума за менструацията на жената. За много жени е нормално, че по време на менструация силно изпитват болка в долната част на корема, но за някои жени – това е неочакван проблем. Дали този симптом е признак на заболяване или здравословни проблеми или може да не се налага да се притеснявате за него – заслужава си да прочетете статията ни.

Кои са причините?

Основните причини за болки в стомаха при жената са:
–ПМС;
-овулация;
-бременност;
-заболяване.
Най-честата причина за болките в корема е началото на менструацията, болките са често срещан спътник на ПМС. Дискомфортът и болката в този момент са нормални, но ако болката е силна, простираща се до областта на пикочния мехур, яйчниците или ректума, тогава можем да говорим за патология. С такива симптоми трябва спешно да се консултирате съсспециалист.

Друга причина за болка, ако те са налице в средата на цикъла, може да бъде овулацията. Това се дължи на факта, че при овулация узрелият фоликул се разтваря и течността от него навлиза в кухината на матката, дразнейки стените й. Това дразнене предизвиква мускулна контракция и болка в стомаха. Обикновено такава болка продължава един или два дни, но ако усещането продължава след овулацията, не се изключва наличието на болест.

Болки в стомаха могат да се появят по време на бременност, както в ранен, така и в късен период. В началото на бременността може да възникне болка поради нарастващия размер на матката, а по-късно поради тежестта и размера на плода.
Трябва да се помни, че не трябва да се притеснявате, ако болката е слаба и не е придружена от такива симптоми като гадене, замаяност, отделяне на кръв, повишена телесна температура, но в други случаи трябва веднага да потърсите помощ. При комбинация от няколко такива симптома или просто със силна болка, съществува риск от аборт или извънматочна бременност.

Менструацията, овулацията и бременността са трите основни и естествени причини за неприятните болки в стомаха. Също така причините могат да бъдат различни възпалителни, инфекциозни и други заболявания на пикочно-половата система. Често долната част боли при заболявания на пикочния мехур и уринарния тракт, например, става дума за цистит. При продължителна или непоносима болка не трябва да се предприема самолечение, което може да доведе до необратими последици. Специалистът ще избере необходимото лечение и ще предпише подходящите лекарства.

Източник: zdrave.ws

В категории: Здраве, , , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код