Двама български учени в САЩ са отличени от фондация "Слоун"


Сподели:
21 Февруари 2018, Сряда
Двама българи от университета в Сан Диего са отличени от фондацията "Алфред Б. Слоун" като обещаващи млади учени.

Това става ясно от съобщение на новинарския център на университета.

Проф. Теньо Попминчев и проф. Людмил Александров са сред избраните 126 учени от САЩ и Канада, които през тази година получават стипендии като подкрепа за развитие на научния им потенциал. Финансирането в размер на 65 хиляди долара се дава за период от две години. Средствата са за продължаване на научните им изследвания.

Пълният списък на отличените млади учени е публикуван във в. "The New York Times".

Припомняме, проф. Теньо Попминчев, заедно със своя брат Димитър, успя да създаде първия компактен рентгенов лазер, който може да снима свръхбързи процеси в свръхмалки мащаби - известни и неизвестни природни процеси, доближаващи лимита на времето и пространството.

Паралелно с работата си в Сан Диего той започна научен проект в Института по фотоника към Техническия университет във Виена, спонсориран от най-престижната научна програма в Брюксел.

Проф. Людмил Александров се занимава с изследване на мутациите в раковите клетки. Работата му е насочена към превенцията на онкологичните заболявания.

Стипендиите на фондацията "Слоун" се присъждат от 1955 г. Досега организацията е подкрепила над 5000 талантливи млади изследователи.


В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код