7 причини да се чувствате уморени


Сподели:
17 Август 2018, Петък


Случва ли ви се да спите дълбоко и дълго и въпреки това още по обяд да се чувствате изтощени и без енергия? Не бързайте да го отдавате на пролетната умора, пише beu.bg. Сънят е много важен. Но не е единственият фактор, който влияе върху енергичността ни през деня. Всъщност хроничната умора може да се окаже симптом на развиващо се заболяване. Но много често причините за нея се крият във всекидневните ни навици и дори не подозираме това.

Ядете твърде много захар
Няма да си кривим душата, ужасно вкусни са всевъзможните сладкиши, тортички, пастички и кремчета. Пък за шоколада да не говорим! Но няма и как да отречем, че захарта неслучайно е наричана "бялата смърт". Когато се чувстваме добре и току що сме си хапнали парченце сладка вкусотия, тези думи ще ни прозвучат насмешливо. Но похапването на захарни изделия бавно, но славно руши здравето ни. И да, твърде многото захар си играе с нивата ни на енергия. Захарта е по-пристрастяваща и от кокаин, твърдят научните изследвания, задейства същите области в мозъка - и по същия начин - по който и хероина, затова и повечето от нас няма как да се ограничат с една малка бисквита с парченца шоколад. Да, когато си хапнете сладко, ще почувствате прилив на енергия, но само след половин час ще бъдете напълно изтощени и гладни за още захар.

Депресирани сте
Сериозен проблем със сериозни последствия, който си няма бързо решение. Един от признаците на депресията е точно перманентното изтощение. Затова за ваше добро е, ако усетите, че нямате енергия да вършите неща, които преди са ви доставяли удоволствие, да се запитате дали това не се дължи на депресия. Важно е да вземете мерки навреме, защото много често подценяваме това състояние и разбираме колко много ни е отнело, едва когато здравословните проблеми станат много сериозни.

Не тренирате достатъчно
Макар да си мислите, че в края на дългия ден последното нещо, което трябва да правите, е да се хвърлите в тренировки, това е начин да възстановите енергията си. Започнете ли да тренирате редовно, ще забележите колко повече енергия имате и колко по-жизнени и дееспособни се чувствате. Науката потвърждава, че редовните физически упражнения се борят с изтощението и повишават енергията.

Дехидратирани сте
Това, че и бирата е течност, не означава, че трябва да забравите за водата. Напротив. Тялото ни се нуждае от вода. Погрешно е да мислите, че сте дехидратирани, само когато започнете да усещате жажда. Много често усещането за глад, например, се дължи на дехидратация, но не сме свикнали да разчитаме сигналите на тялото си. Симптоми на дехидратация може да бъдат умората, главоболието, липсата на концентрация.

Не приемате достатъчно желязо
Когато тялото няма достатъчно червени кръвни телца, за да пренасят кислород, появява се изтощение. А това се случва, когато не приемате достатъчно желязо. В такъв случай обаче е нужно да си направите изследвания и да се посъветвате с лекар каква е причината за дефицита на желязо в организма ви. Сами може да си помогнете, като похапвате храни с богато съдържание на желязо като морска храна, ядки и семена.

Прекалявате с работата
Е, да, това е логично, нали? Ако казвате "да" на всеки, който ви иска нещо, носите прекалено много дини под една мишница. Не се залъгвайте, че вечно ще кипите от енергия. Ако сте се захванали с милион задачи и сте под напрежение, рано или късно ще "изпушите" и умората ще ви надвие. Отделете си поне един час на ден за себе си – повярвайте, сами ще разберете колко е важно това и за физическото, и за психическото ви здраве!

Домът ви е задръстен
Да живеете и работите в разхвърляно пространство, пълно с какво ли не, е изтощително. Буквално. Претрупаният ви и разхвърлян дом, а и работно място, могат да бъдат причина за постоянното ви изтощение. Научните изследвания потвърждават, че разхвърляното бюро затруднява фокусирането и обработването на информация, което води до ментална умора.

Източник: fresh.bg

В категории: , , , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код