Тичайте за по-добра памет


Сподели:
09 Март 2018, Петък
Ако искате да помните по-добре, трябва да тичате редовно.

До този извод са стигнали учени от американския университет Бригам Янг. Те са открили връзка между бягането и подобряването на паметта. Тяхното изследване е публикувано в списание Neuroscience.

Специалистите твърдят, че тичането намалява негативното влияние на хроничния стрес върху хипокампа, който отговаря за паметта в мозъка.

Запомнянето на информация протича оптимално при усилване на синаптичното предаване между два неврона. Този процес се нарича дълговременна потенциация. При хроничен или продължителен стрес отслабва синаптичното предаване, което оказва негативно влияние върху паметта.

За да установят връзката между бягането и подобряването на паметта, учените са провели експеримент с мишки, за които са създали стресови условия. В хода на изследването е установено, че при мишките, които са тичали в колело, показателят на дълговременна потенциация е бил значително по-висок, отколкото при мишките, които са били в покой по време на целия експеримент. Освен това, тичащите мишки са направили по-малко грешки в упражненията за памет при преминаване на лабиринт.

Резултатите от изследването доказват, че подобряването на паметта е възможно благодарение на тичането.

Източник: БГНЕС


В категории: Здраве,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код