Валентин Радев: Готвим най-големите промени в МВР!


Сподели:
13 Март 2018, Вторник
„Има структура нарисувана. Обсъждаме я“, посочи министърътВ началото на февруари в парламента, след въпрос на бургаския депутат Димитър Стоянов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев разкри, че се подготвя нов структурно-функционален модел на Министерството на вътрешните работи (МВР). След последния парламентарен контрол министърът коментира подготовката на реформата пред „Флагман“.
]
- Г-н министър, преди няколко седмици казахте, че през март ще има „драфт“ на нов структурно-функционален модел на МВР, т.е. ще има реформа. Докъде сте стигнали?

- Направиха драфт, даже лично ми докладваха докъде са стигнали. Аз искам да го приемат с комисия и да видя докъде е стигнало. Това е само началото. Всъщност основната работа по този структурно-функционален модел трябва да приключи, както съм ги помолил, в средата на годината. Така говорихме със синдикатите в началото. Те се зарадваха – казаха „да, хубаво, не може на парче, не може за кратко време“. Голяма е системата, години наред не е реформирана системно, със системен анализ. И винаги е идвал някой министър или ново политическо ръководство, виждали са някакви недостатъци и са се опитвали да поправят нещата – примерно дадена дирекция, институт или някаква структура.   Ние се опитваме да погледнем глобално, има такива начини – учените ги знаят. Поглеждат отвън структурата – казват; ние вземаме мнението вътре – на колегите, защото и те са работили вътре. Казват ни те... След това Световната банка също има един анализ, който ни дават. И това ще стане - надявам се, много вярвам – до средата на годината. Т.е. - това е. Ако ме питате докъде е стигнало – сега ми дадоха драфта в началото. Има структура нарисувана. Обсъждаме я. Пуснали сме я между колегите по структурите на министерството, които трябва да си кажат мнението.   Като стане и това, ще обявим сега голяма обществена поръчка, където трябва да кандидатстват колективи и които да свършат тази – по-голямата работа. Всъщност да слезнат на функционално ниво. Защото сега структурно погледнаха – да, да, ама мен ме интересува и функционално. Има ли дублиращи се функции, примерно. Голяма ли е администрацията или е малка...  

- Ще има обществена поръчка за такъв анализ?

- Да, да, ще бъде обявена обществена поръчка да направи тази дейност. Имало е преди години такава заявка.  

- Кой може да извърши това?

- Предполагам, че това са научни колективи. Отново се обръщам към такива, които да  участват и да ни помогнат. Това е идеята.  

- Но това ще забави процеса.

- Колкото го забави... но аз си мисля, че дедлайнът е средата на годината, когато вече следва да имаме някакъв отговор.  

- С тази обществена поръчка...

- Да, знаете – обществени поръчки, обжалвания... Дано не се случи. Всеки в държавата това се моли, когато прави обществени поръчки. Но такава ни е държавата, така сме го измислили и може би е справедливо. Може да има обжалвания, но каквото и да има – да получим някакъв документ или изобщо такава система, да ни кажат какво да направим и ние ще го направим бързо. Но – да бъде огледано бавно, смислено, с участието, отново казвам, и на синдикати и на хората, които работят вътре, да чуем тяхното мнение. Защото това е голяма система, не може така да ги клатиме и да променяме нещата.  

- А от драфта, който е изготвен към момента, какво излиза като промени?

- Не мога да ви казвам подробности, защото те сега го обсъждат. Ако кажа нещо, някой ще го чуе от мен и ще каже „това ли ще бъде“. Не, няма да бъде това – това е чернова буквално, която е дадена на структурите. Може от тях да го вземете, тече информация отвсякъде, не е тайна. Не бива аз да го казвам, защото не е завършено. Щом стане, ще го чуете.  

- Това ли ще е най-голямата реформа до момента в МВР?

- Най-голямата... какво значи голяма? Ние някакви реформи не идваме да правим, аз го казах в началото, ние се опитваме да подобрим; нещо, което е направено, да го продължим. Където виждаме слабости, да ги променим...  

- Защото звучи доста мащабно.

- Да, да. Може и така да се каже – не съм се замислял дали е най-голямата. Вероятно може да е най-голямата и ако не е реформа, то - промени, които се налага да бъдат направени. И най-вече аз се надявам, че ще го направим така, като убедим хората, т.е. тези, които работят вътре всички – те да са съгласни. Т.е. те да виждат финала, защото то ще е дългосрочно.  

- Никой не иска реформи отвътре, нали знаете?

- Съгласен съм, но няма начин тези, които са поставени на отговорни позиции, директори на дирекции и на отдели, те да не виждат перспективата. Ако те виждат, че това е добро за системата, да почват да убеждават и хората надолу.  

- Оптимизация на персонала ще има ли?

- Със сигурност!  

- Съкращаване или увеличаване?

- Добър въпрос – защото ме питат. Аз не съм сигурен дали няма да го увеличим. Виждате какви въпроси ми задават тука (в парламента – б.а.). Постоянно – МВР, доверие в МВР...  

- Казват, че тук били много на глава от населението, може би най-много дори в Европа.

- Само си мисля, не съм сигурен каква е администрацията. Защото как да я преценя, нали трябва да се сравним примерно с друга система... Да видим как е в Унгария, как е в Чехия, как е в Австрия, как е в подобни държави. И като излезе целият анализ, а не само ние от Министерството на вътрешните работи какво мислим за себе си, тогава ще отсечем. Ще го обявим на обществеността – всички да знаят с повече полицаи ли сме на глава от населението, по-малко ли сме. Къде сме по-малко, в коя от системите – примерно в Гранична полиция или в Национална полиция, в ГДБОП.   Къде са по-малко, къде са повече. Както сега се борим да има повече полицаи във всяко населено място. Аз по едно време бях издал заповед по Нова година, да не се назначават никъде хора, условно казано, в администрацията или началници. Само тези, които са на първо ниво, за да направим това, което сме обещали. Сега това е премахнато, от Нова година започнахме да назначаваме, защото пък се задържа израстването на хората. Но това са малки стъпки, които чакат ето този модел, който ще бъде най-близко до истината. Не искаме да направим грешка. 

Blitz.bg


В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код