Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция не е отменена


Сподели:
13 Март 2018, Вторник


"Срещата за 26 март между Европейския съвет, ЕК и председателството с турския президент Реджеп Ердоган не е отменена". Това заяви външният министър на България Екатерина Захариева пред БНР.

"Срещата ще е под формата на вечеря, на която ще се обсъдят отношенията ЕС - Турция и всички отворени въпроси, които съществуват. Не мисля, че е възможно с една среща да се решат всички отворени въпроси, но със сигурност доста дълго време не е имало такава среща - това е първа стъпка и съм убедена, че от нея ще има конкретни резултати.
Това няма да е формална среща. Там много ясно могат да се посочат проблемите, които от страна на ЕС виждаме в комуникацията, същото да направи и Турция. Считам, че тази среща може да бъде една от важните стъпки за нормализиране на отношенията, без да крием проблемите, които съществуват", обясни Захариева.

Относно оттеглянето на Истанбулската конвенция от ратификацията в парламента, Захариева припомни, че България подписа документа през март 2016 г. Тя е изненадана от това, че по време на тогавашното заседание на Министерски съвет никой не се е противопоставил. Преди евентуална ратифициране на конвенцията в България, трябва да се въведат други законови механизми срещу насилието над жени, заяви външният министър.

Тя даде пример с анализ, правен през 2014-2015 г. с участие на съдии, прокурори, юристи, не се налага промяна в Конституцията ни заради Истанбулската конвенция. Според основния закон, преди да се пристъпи към подписване и присъединяване, ако има нужда от изменение на Конституцията, ние сме длъжни да я изменим.

"Този анализ показва, че няма такава нужда. За да разсеем всички съмнения, че видите ли ще се наложи промяна и въвеждане на еднополови бракове - нещо, за което не става въпрос в тази конвенция. Нека да видим какво ще каже Конституционния съд. Обществото трябва да се успокои, за да може истинският дебат да започне преди да се внесе в парламента", каза Екатерина Захариева.

Относно критиките към България след визитата на патриарха на Русия Кирил у нас Захариева подчерта, че няма как българското външно министерство да коментира шоу-програми, колкото и абсурдни неща да се говорят в тях за България.

"Ние реагираме тогава, когато официални лица или техни говорители - и сме го правили два или три пъти досега с руския говорител на външното министерство, на подобаващото ниво. И щеше да бъде дипломатически гаф, ако българският външен министър беше реагирал на шоу-програма".

По повод евроинтеграцията за Западните Балкани, което е един от приоритетите на нашето председателство на ЕС и ще остане като фокус и по време на румънското европредседателство, Захариева заяви, че диалогът между Белград и Прищина е важен и за двете страни. "Това, че Косово не е призната, не означава, че ние трябва да оставим там "сиво петно на картата на Балканите", каза Захариева.

Белград и Прищина трябва да си свършат работата, а тя не е никак малко. Ние сме минали през този процес, знаем, че понякога реформите са скъпи и болезнени. "Но сме убедени, че всички тези реформи са за доброто на гражданите на съответната държава, която се стреми към членство. ЕС иска да внесе стабилност в Балканите", заяви Захариева.

Запазването на акцента върху евроинтеграцията на Западните Балкани и по време на румънското председателство означава, че дългосрочният външнополитически приоритет на България ще е във фокуса и по време на тяхното европредседателство. Приоритетите са стабилност, просперитет, сигурност в региона.

Има вече такива сигнали (за приемственост на тези приоритети - б.р.) и от Хърватска, която е третата държава от следващото трио. Продължава се един период от около две години и половина на държави, които поемат ротационното председателство и които считат, че българският приоритет е изключително важен за целия ЕС, каза Захариева.

"Надявам се, след обявяването на доклада на тема "Разширяване", което ще стане през април от страна на ЕК, и Съветът по общи въпроси през юни, след което започване на реални преговори за членство с Македония и Албания. По време на Австрийското председателство ще се подготвят самите документи, ще се проведе дебат по преговорните директиви. Те ще имат ключова роля. Със сигурност фокусът няма да е формален", заяви Захариева.

На тристранната среща България - Румъния - Гърция в Букурещ имаше дебат и по Дунавската стратегия, каза Захариева и добави: "България е много активна и има традиция - ако има дунавска страна, да бъде председател и на Комитета по Дунавската стратегия. Ние сме фокусирани върху туризъм и култура. Румънците също. Нашето намерение е да има връзка между Дунавската стратегия и регион и Черноморския регион. Румънците също считат това за важно и ще продължат. Те сериозно обмислят варианта - това да е техният приоритет на председателството".

На срещата България и Румъния са получили подкрепата на Гърция за Шенген. Приета е и декларация, в която ясно се декларират приоритетните проекти, допълни Захариева. /news.bg


В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код