Цачева свиква на съвещание началниците на затвори


Сподели:
10 Април 2018, Вторник
Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква на национално съвещание всички началници на затвори в страната и ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Срещата е насрочена за 13.00 часа днес в Министерството на правосъдието, като на нея ще бъдат обсъдени създалото се напрежение в системата, както и възможни решения на актуални въпроси в спешен порядък.

На 3 април от софийския затвор избягаха двама рецидивисти, след като заплашиха с оръжие надзиратели. Полицията ги търси вече седмица, но безрезултатно.

Правосъдният министър Цецка Цачева каза в сряда в парламента, че случилото се е резултат от човешки грешки и "неодокомплектоване на системите за сигурност".

"Има заповед, която определя кои са разрешените за внасяне вещи в местата за лишаване от свобода. Контрол се осъществява ежедневно от дежурните, които са на смяна и проверяват тези вещи. Самият факт обаче, че се осъществява въоръжено бягство - единият е бил с нож, а другият с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор", коментира Цачева.

По случая работи специално създадена комисия, която трябва да установи как оръжията са внесени на територията на затвора, а резултатите от нейната работа, трябва да станат ясни на 12 април.

Заради бягството на двамата рецидивисти от затвора вече бяха подадени и приети две оставки - на шефа на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в правосъдното министерство Свилен Цветанов и на началника на затвора в София Петър Кръстев. Длъжностите им временно се заемат от служители на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.

Миналия месец за надзирателите и за съдебна охрана бяха обещани 15 млн. лв. допълнително. С част от тях бяха изравнени сумите за специфични служебни дейности между служителите на Министерството на правосъдието и на МВР, които работят на аналогични позиции.

Останалите пари са за увеличаване на заплатите, като решаваща дума за това как ще бъдат разпределени те, ще имат синдикатите, обясни пред Дарик тогава Цецка Цачева.

Тя подчерта, че увеличението на възнагражденията няма да е процентно, а ще се търси догонващо повишаване на доходите за хората с ниски заплати в системата, които се трудят при най-тежки условия. /dariknews.bg


В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код