Над 300 000 каталунци скандираха за освобождаването на сепаратистките лидери


Сподели:
16 Април 2018, Понеделник
Подкрепата за отделянето на Каталуния постепенно спада, сочат социологическите проучвания

Около 315 000 души, подкрепящи независимостта на Каталуния, се събраха вчера в Барселона, където манифестираха и скандираха за освобождаването на сепаратистките лидери от ареста. Бройката на демонстрантите бе потвърдена от барселонската полиция, съобщава Associated Press.

Демонстрацията бе организирана от две движения за независимост – Националното каталунско събрание и Омниум. Именно техните председатели са сред деветимата сепаратистки лидери в затвора. Те бяха арестувани, след като миналата годината активно участваха в опитите на Каталуния да се отдели от Испания чрез референдум. В момента те чакат своите съдебни процеси, които ще решат съдбата им.

„За права и свободи, за демокрация и единство, искаме ги у дома!“, гласеше надписът на един от големите транспаранти, разпънати от демонстрантите днес.

Манифестацията бе подкрепена от местните подразделения на два испански профсъюза и още няколко граждански сдружения. Това се случи въпреки възраженията на някои от членовете им, които са против отделянето на Каталуния.

Подкрепата на обществото също спада постепенно, сочат актуални социологически проучвания. По данни от февруари одобрението на хората за обявяването на независимост е спаднало до 40% в сравнение с 49% през октомври 2017 г. Анкетата е обхванала 1 200 дишо при статистическа грешка около 2.83 пункта.

Източник: economic.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код