ПК "Култура и духовно развитие"


Сподели:
08 Май 2018, Вторник
Днес комисията по култура и духовно развитие утвърди номинациите за награда “Варна” за 2018 гoдина в сферата на културата.

12 са окончателните номинации.

Съгласно статута за присъждане на награда „Варна“, окончателното решение се приема с тайно гласуване и мнозинство от две трети гласове.
Общинските съветници единодушно гласуваха за всяка от номинациите:

ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА”:

Валери Петров Станков – за цялостно творчество, с доказан принос в областта на поезията.

І. ЛИТЕРАТУРА
Панко Кирилов Анчев - за издаденото литературно – критическо изследване „В зоната на разпада“ (романите на Ф. М. Достоевски).

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА
Пламен Петков Аврамов – за представяне на юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“.

ІІІ. ТЕАТЪР
1. Симеон Стефанов Лютаков – за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора.
2. Цветина Петрова Иванова – за блестящо изпълнение в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

ІV.  МУЗИКА
1. Духов оркестър на Военноморските сили на Република България с диригенти капитан III ранг Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов – оркестърът има 134 – годишна история, всяко тяхно участие в тържество и събитие предава особена значителност и внушителност.

2. Константин Георгиев Джамбазов – музикант, композитор и продуцент, с изключителни постижения в областта на музиката.

V. ОПЕРА
(изпълнителско изкуство).
Балетния състав на Държавна опера, ТМПЦ – Варна  - за екипа, реализирал балета „Лебедово езеро“ с хореограф Светлана Тоншева.

VІ. ТАНЦ
1. Милена Петрова Попова – хореограф, педагог и ръководител на балет „Мелади“, които са спечелили редица награди и номинация за Световна танцова купа.
2. Академичният танцов театър „Черноризец Храбър” с художествен ръководител проф. Петър Атанасов - за постижения в танцовото изкуство.

VІІ. КИНО
Екипът на БНТ Варна - за документалния филм „Около света за 202 дни“, сценарист Бистра Варнева, оператор Георги Христов, компютърен монтаж инж. Светлана Николова, режисьор Мариета Бобева, посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА
   Няма номинации.

ІХ. ЖУРНАЛИСТИКА
       Емилиян Димитров Ялъмов – за висок професионализъм и отразяване на културния живот в Община Варна и за двата филма на БНТ Варна „№ 1 – туризмът“ – „Светският блясък на Варна“ и „Варна време за шоу“.

Предстои решението на журито да бъде утвърдено от Общински съвет- Варна.

Наградите по традиция ще бъдат връчени в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

В точка "Разни" председателят на комисията Даниела Димова отправи покана към съветници и гости за съвместен концерт в Деня на Европа – 9 май, под патронажа на кметовете на Варна и Дордрехт.
Концертът, който е с начален час 19:00ч. на сцената на Държавната опера, ще се състои от две части по 45 минути. Първата част ще е изпълнение на живо под диригентството на Ян фан Манен и Цветан Крумов, а във втората на видео стена зрителите ще могат да видят Младежкия филхармоничен оркестър на Дордрехт – побратимен с Варна град. В същия ден и час в холандския град ще започне идентичен концерт. Такъв музикален форум се провежда за първи път, а организаторите са подготвили и специални видео приветствия от кмета на Варна Иван Портних и на Дордрехт Ваутер Колф.

Източник: vlastta.com

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код