На тържествено заседание Общински съвет- Варна определи тазгодишните носители на награда "Варна"


Сподели:
16 Май 2018, Сряда
Доц. Румен Киров от Технически университет за номинацията на проф.Джагаров: „Има доказателства, че Джагаров е плагиатствал от наши и чужди учени, което е недопустимо. Oще през 2012 г. научно жури установи редица нарушения от етично естество в дейността на проф. Джагаров.”

На  тържествено заседание Общински съвет- Варна определи тазгодишните носители на награда „Варна“.

Отличията ще бъдат връчени в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, от кмета на града Иван Портних и от председателя на местния парламент Тодор Балабанов.

По предложение на ПК „Култура и духовно развитие" Общински съвет – Варна присъжда награда "Варна" за ярки постижения в областта на културата:

Голяма награда "ВАРНА":

Валери Петров Станков – за цялостно творчество, с доказан принос в областта на поезията.

І. ЛИТЕРАТУРА
Панко Кирилов Анчев - за издаденото литературно – критическо изследване „В зоната на разпада“ (романите на Ф. М. Достоевски).

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА
Пламен Петков Аврамов – за представяне на юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“. 

ІІІ. ТЕАТЪР
1. Симеон Стефанов Лютаков – за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора.

2. Цветина Петрова Иванова – за блестящо изпълнение в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

ІV.  МУЗИКА
1. Духов оркестър на Военноморските сили на Република България с диригенти капитан III ранг Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов – оркестърът има 134 – годишна история, всяко тяхно участие в тържество и събитие предава особена значителност и внушителност.

2. Константин Георгиев Джамбазов – музикант, композитор и продуцент, с изключителни постижения в областта на музиката.

V. ОПЕРА
(изпълнителско изкуство).
Балетния състав на Държавна опера, ТМПЦ – Варна  - за екипа, реализирал балета „Лебедово езеро“ с хореограф Светлана Тоншева. 

VІ. ТАНЦ
1. Милена Петрова Попова – хореограф, педагог и ръководител на балет „Мелади“, които са спечелили редица награди и номинация за Световна танцова купа.
2. Академичният танцов театър „Черноризец Храбър” с художествен ръководител проф. Петър Атанасов - за постижения в танцовото изкуство.

VІІ. КИНО
Екипът на БНТ Варна - за документалния филм „Около света за 202 дни“, сценарист Бистра Варнева, оператор Георги Христов, компютърен монтаж инж. Светлана Николова, режисьор Мариета Бобева, посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“. 

VІІІ. АРХИТЕКТУРА
Няма номинации.

ІХ. ЖУРНАЛИСТИКА
Емилиян Димитров Ялъмов – за висок професионализъм и отразяване на културния живот в Община Варна и за двата филма на БНТ Варна „№ 1 – туризмът“ – „Светският блясък на Варна“ и „Варна време за шоу“.

По предложение на ПК "Наука и образование" Общински съвет- Варна присъжда награда "Варна":
В системата на предучилищното и училищното образование:

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

Илиян Калинов Кънчев – ученик от ХII „д“ клас в III ПМГ „Академик Методий Попов“. Проявява активен интерес към природните науки. Участва целенасочено във всички състезания по биология и химия.

ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка

Стефчо Димитров Христов – ученик от IХ клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, национален състезател по вдигане на тежести.

ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование

Валентина Господинова Александрова – старши учител в ДГ № 34 „Лястовичка“. Учител с дългогодишен професионален опит, която приема работата си като отговорност, предизвикателство и мисия да подпомага свободната изява и личностното израстване на децата. 

ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена

Няма номинации.

V. „Учител на годината” в областта на основното образование

Севдалина Недева Атанасова – старши учител в ОУ „Св. Св Кирил и Методий“. Учител с дългогодишен професионален стаж.

VI. „Учител на годината” в областта на средното образование

Елена Труфчева Димитрова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон“.

VII. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка

Тодор Методиев Тодоров – старши учител по хореография в СУ „Елин Пелин“. Учител с много добра научна, методическа и педагогическа подготовка.. 

VIII. “Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

ДГ № 31 „Крилатко“ с директор Елена Янкова Ташева. Колективът се отличава с висок професионализъм, новаторство и инициативност. 

ІХ. „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена

ОУ „Цар Симеон I“ с директор Стоянка Иванова Велянова. Педагогическият екип е с утвърден висок професионализъм и обществен авторитет, които се дължат на иновативното обучение и високите резултати в учебната и извънкласна дейност. 

Х. „Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена

IV Eзикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“ с директор Веселина Йорданова Тотева. 60 години история и признание! Безспорен атестат за професионализма на педагогическия екип са блестящите резултати на възпитаниците на гимназията от участия в редица международни, национални конкурси и олимпиади.

В сферата на науката и висшето образование са:

I.  ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. Виолетка Горанова Тачева, д.ф. – за научно-творчески постижения, преподавателска дейност в областта на езикознанието и общия й принос в утвърждаването на град Варна като международен езиков център Предложениe от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Екипът на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с ръководител д-р Калин Колев Михов – за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в ортопедията във Варна Предложениe от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Няма номинации.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител доц. д-р Валентина Русева Тодорова – за научно постижение по проект „Проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг, разработени съгласно РДМС (ISMEIMP) Предложение от Института по океанология към Българска академия на науките

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д-р Росен Николаев Николаев – за монографията му „Оптимизиране планирането на производствено–транспортни дейности на предприятието с относителни критерии“ Предложение от Икономически университет – Варна

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител капитан II ранг проф. д-р Мирослав Йорданов Цветков – за изпълнението на научния проект „Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България“ Предложение от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д.т.н. Николай Филев Джагаров – за забележителни, научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите Предложение от ВВМУ  „Никола Йонков Вапцаров“

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител проф. д.а.н. арх. Атанас Димитров Ковачев – декан на Архитектурен факултет  на  ВСУ „Черноризец Храбър” – за проект Студентска лаборатория „Варна – град за хората“ съвместно с Община Варна Предложение от ВСУ „Черноризец Храбър“.

На днешното заседание на Общински съвет- Варна думата поиска доц. Румен Киров от Технически университет.

Той обясни, че част от преподавателите в университета са срещу номинацията на проф. Николай Джагаров за присъждане на индивидуална награда „Варна” за постижения в областта на електротехниката:

"Има доказателства, че преди години Джагаров е плагиатствал от наши и чужди учени, което е недопустимо. Oще през 2012 г. научно жури установи редица нарушения от етично естество в дейността на проф. Джагаров. Като преподавател в ТУ, той е наказван. Наред с това Джагаров е известен в нашите среди с двукратния си неуспешен опит да стане доцент, с двукратно отхвърлената си кандидатура за професор."

Славчо Славов, председател на ПК "Наука и образование":

"Награда „Варна” касае постижения за едногодишен период и няма отношение към това какво се е случвало преди десетки години. Освен това, номинацията на професор Джагаров се прави от колектива на Военноморското училище."
В крайна сметка съветниците гласуваха и приеха анблок всички номинации.

Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код