Захариева: Европа остава в ядрената сделка


Сподели:
17 Май 2018, Четвъртък


Оставаме в ядрената сделка. Пълна подкрепа за Европейската комисия при търговските преговори със САЩ. Това са резултатите от снощната неофициална среща на лидерите от ЕС в столицата ни, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в ефира на БТВ.

По думите и е изключително важен факта, че лидерите са постигнали съгласие по тези въпроси. "Ако не бяха успели да постигнат съгласие се създаваше предпоставка за допълнителна дестабилизация в региона", смята Захариева. Лидерите обаче останаха единни и взеха решение.

Европа остава в сделката докато Иран продължава да я изпълнява. Това е категоричното решение на ЕС-лидерите, изтъкна Захариева. "До момента няма доказателства след 11 доклада, че Иран не изпълнява сделката", подчерта тя.

Търговските отношения със САЩ са друга тема, по която е постигнато единодушие. Лидерите са останали единни относно търговията в САЩ. Държавата под управлението на президента Доналд Тръмп води по-протекционистка политика с митата за значими стоки.

Външният ни министър отсече - "Никой не иска търговска война с Щатите".

Преговорната позиция на ЕС към момента била по-силна, обясни Захариева. Позицията на ЕС се подкрепя от всички членки: "Няма как да преговаряме под натиск".

Снощи лидерите не са обсъждали Западните Балкани. "Всичките европейски държави искат Западните Балкани първо да решат проблемите си и да покажат, че могат да постигат компромис. Как се вземат решенията в ЕС - само на базата на компромиси", категорична е Захариева.

Днес ще се постигне напредък. Едва ли днес ще бъде подписано нещо, но очаква сериозен напредък. Така Захариева коментира срещата на лидерите в НДК.

Първият ни дипломат смята, че срещата е историческа и очаква да се говори за нея и след години. Тя обаче не се ангажира с прогнози колко ще са новите членки на ЕС след още 15 години.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код