Заев: Македония и Гърция имат вариант за разрешаване на спора


Сподели:
17 Май 2018, Четвъртък
Македония и Гърция имат и вариант за разрешаване на спора, който може да бъде приемлив и за двете държави.

Днес с премиера Ципрас имахме среща по същество, на която потвърдихме постигнатото между външните министри на двете страни. Много беше важно да потвърдим тези успехи. Ние като премиери потвърдихме, че стоим зад това нещо". Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев.

Сега трябва да разговаряме с президентите на дветете държави, с лидерите на политическите партии и опозицията и да изготвим останалите подробности. На въпрос дали е възможно отлагане на решението на спора Заев отговори кратко: "Пази Боже".

Надявам се да намерим решение на спора за името преди срещата на Европейския съюз през юни, каза още Заев, който участва в срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която се провежда в София. „На днешната среща с гръцкия премиер, приятеля на Македония, Алексис Ципрас ние заедно отбелязахме прогреса, който сме постигнали в процеса за намиране на решение на спора за името“, подчерта Заев.

Двамата министър-председатели са разгледали възможните опции за решение, които македонската страна е представила по време на последния кръг от преговорите. "Констатирахме това, което е постигнато. Обсъдихме повече варианти и приехме вариант, който е взаимно приемлив и за двете страни", заяви македонският премиер и добави, че този вариант сега трябва да се обсъди от институциите в двете държави.

„От днес приятелството между Република Македония и Гърция е по-силно. Ние ще решим спора в интерес на гражданите на нашите две страни“, каза още Заев.

Той съобщи, че е обсъдил въпроса и с президента на Франция Еманюел Макрон, с и германския канцлер Ангела Меркел. „Те признаха лидерството, което Македония демонстрира и обещаха помощ за засилването на връзките между нас и ЕС“, заяви македонският министър-председател.

Подкрепа също така са обещали и премиерите на Холандия, Швеция и Естония, с които днес Заев е разговарял.

"Тяхното послание съдържаше потвърждение за нашите перспективи... За Македония членството в семейството на ЕС означава икономически растеж, свързаност и равни възможности за младите хора в Македония наравно с техните връстници в ЕС", каза още македонският премиер /БГНЕС


В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код