Прокуратурата окончателно се провали по делото срещу Румен Овчаров


Сподели:
17 Май 2018, Четвъртък
Апелативният специализиран наказателен съд върна на прокуратурата делото срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за "Мини Бобов дол".

Определението на втората съдебна инстанция е окончателно. Овчаров е обвинен за безстопанственост и престъпление по служба.

И според въззивния съдебен състав, който потвърди определението на долната инстанция, в обвинителния акт по делото има непълноти и неясноти, което пречи на Очваров да организира добре защитата си. Според прокуратурата държавата е била ощетена от неговите действия, свързани с "Бобов дол", с близо 9 млн. лв.

Съдът обаче посочва, че има несъответствие между диспозитива на обвинението и обстоятелствената част на обвинителния акт във връзка с причинените от Овчаров щети. "Може да се касае до непрецизна работа на прокурора, изготвил обвинителния акт, но тъй като обвинителният диспозитив очертава рамките на бъдещия наказателен процес, в конкретния случай въззивният състав приема, че претендираните щети са само посочените в диспозитива", аргументира се съдът, с което приема, че един от пропуските в обвинителния акт е отстраним.

Съдебният състав обаче продължава с другите пропуски, които правят разглеждането на делото с обвинителен акт в този вид невъзможно. Съдът отбелязва, че прокуратурата не е посочила причинно-следствената връзка между претендираното бездействие на Овчаров и която и да е от паричните суми, явяващи се "последвали значителни щети", което прави обвинителната претенция неясна.

Освен това в обвинителния акт няма нужната конкретика за датите и начина, по който бившият министър е бил уведомен за неизпълнение на договора, за който е обвинен, както и за дължимите действия, които е следвало да предприеме. "В този смисъл съществуват неясноти кога за първи път обвиняемият е научил за съществуващите проблеми, по какъв начин е бил уведомен и е уведомяван периодично, кога е бил изготвен докладът на работната група и кога му е бил предоставен за запознаване", се казва в мотивите на съда.

Обвинителният акт срещу Овчаров беше внесен в съда 11 години след като той напусна министерския пост.

Прокуратурата го изпрати на съд за това, че в периода от 9 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г. в качеството си на министър на икономиката и енергетиката, упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100% държавно участие "Мини Бобов дол" ЕАД, въпреки задълженията си умишлено не е упражнил достатъчно контрол. В резултат на това са последвали значителни щети за държавното дружество в общ размер 8 940 231.47 лв.

Второто му обвинение е за това, че в периода от 31 май 2006 г до 26 февруари 2007 г., отново като министър, упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100% държавно участие "Мини Бобов дол" ЕАД, няколко пъти е превишил властта си и е нарушил служебните си задължения. Целта му според прокуратурата е била да набави за частно дружество облага, изразяваща се в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за въгледобивното предприятие и държавата като цяло.

Източник: dnevnik.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код