Почина режисьорът и аниматор, създател на "Чоко и Боко" - Румен Петков


Сподели:
11 Юни 2018, Понеделник
Българският режисьор на анимационни филми Румен Петков е починал, съобщи за "Дневник" Надежда Славова - негова ученичка, колега и близка. Петков е носител е на "Златна палма" от кинофестивала в Кан от 1985 г. за "Женитба", който режисира със Слав Бакалов.

Създател е на първия български говорещ анимационен филм "Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко", комиксите в сп. "Дъга". В началото на 90-те години напуска България, за да продължи кариерата си в САЩ. Там той работи по проекти на "Юнивърсъл" и "Картуун нетуър", като е режисирал епизоди на "Лабораторията на Декстър", "Джони Браво", "Уди Кълвача", "Кау енд чикен", "Пауър паф гърлс". Други негови филми са "Алтернатива", "Архипелаг", "Мodus Vivendi", "Маймуни", "Дъгата" и "Планетата на съкровищата" - първият български пълнометражен анимационен филм.

Петков е носител и на "Гран при" от Международния фестивал за анимация в Отава, Канада. От 1998 преподава в Калифорнийски университет за изкуствата (CalArts), създаден през 1960 г. от Уолт Дисни.Източник: dnevnik.bg

В категории: Новините, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код