Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято"


Сподели:
22 Юни 2018, Петък


Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие фестивала "Варненско лято" на 24-ти юни от 20ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. 

Тазгодишното издание е наситено със събития в различни музикални стилове и жанрове. 

Основната програма от 24-ти юни до 5-ти юли ще включи не само обичайната класическа музика, но още и джаз, фолкор и музикален театър. Сред гостите на фестивала ще бъдат гост диригентът Пиеро Романо, симфоничният оркестър на БНР, с диригент Марк Кадин и солисти Теодосий Спасов, кавал, и Илиян Илиев, кларинет, оркестър East Wes,t със солист именитият цигулар Сергей Крилов, както и водещата българска джаз формация - Биг бендът на БНР, формацията „Драгостин Фолк Национал” и духов ият квинтет „Пилекадоне“, варненският оркестър „Симфониета“, с диригент проф. Милко Коларов.

 
В модула „Академия“ от 6-ти до 12-ти юли предстои емблематичният проект на проф. Минчо Минчев „Интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка“. За пръв път в България в три концертни вечери ще се изявят десетима цигулари и четирима пианисти, ще представят 10-те сонати за пиано и цигулка на Бетовен.

 
„Лаборатория Варна“ ще акцентира върху местни творци в съвместни проекти с международно утвърдени артисти. Струнен квартет „Добри Христов“, Трио „Стефан Цвайг”, с пианистката Сибила Константинова, са сред участниците в лабораторията, а големият концерт ще бъде на Балканския младежки оркестър.

От 29-ти юни до 9-ти август в модула „Опера, мюзикъл и балет на открито“ ще видим 5 премиери - мюзикълът „Маската на Зоро“, „Пепеляшка” от Росини, „Летящият холандец“ от Вагнер, операта „Джоконда“ от Понкиели, „Тоска“ от Пучини. В балетната програма е „Лебедово езеро“ от Чайковски.

Кросовър модулът „На границата с класиката“ от 10-ти до 12-ти август ще излезе на открито - в Летния театър, в Английския двор на Археологическия музей и на самия морски бряг – на сцена „Ментол“. Специално насочени към почитателите на джаза са концертите на Хилда Казасян с Варненската филхармония и на Антони Дончев джаз квинтет с Варненския камерен оркестър, с диригент Ганчо Ганчев. А от Испания за сцената край брега ще пристигне ансамбъл „Патакс“.Източник: vlastta.com

В категории: Новините, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код