Ако турски концесионер вземе летище София, ще го съсипе като конкурент


Сподели:
06 Юли 2018, Петък
Елена Йончева е притеснена, че не се дава информация за концесията на летище София, смята че нещо се крие със закрито заседание на МС и липсата на информация към депутати. Тя обясни, че турската фирмата, заявила желание за концесия, строи най-голямото летище в света и се знае, че съсипва конкурентите си.

"Ние не казваме, че е лошо турска фирма или която и да е да вземе летището на концесия, но когато едно летище бъде взето на концесия, нормално е, когато това летище има интереси да унищожи своята конкуренция, да намали приходите на своята конкуренция, да бъдем загрижени", коментира Йончева.

Та допълни, че през март миналата година е спряна концесията, като аргументите на президента Румен Радев и министър на транспорта са, че концесията представлява заплаха за националната сигурност. Според нея е световната практика е да се подчиняват конкуренти и да се унищожават конкуренти в региона.

Йончева не разбира, защо да се дава летището на концесия, след като е печелившо, а миналата година има печалба над 11,5 млн. лв. и приходи над 148 млн. лв. Летище София има изградена инфраструктура и всяка година потокът на пътници и печалбата се увеличават.
Йончева счита, че България става зависима от Турция, първо енергийно зависими, защото може да се наложи да купуваме газ и второ, целият ресурс на летището ще се ползва от фирмата концесионер.

Турция е добър съсед, но ни прави зависими енергийно и икономически, а сега ставаме зависими и в сигурността, всяка държава трябва да пази своя национален интерес, смята тя.

Припомняме, от БСП ще обжалват във Върховния административен съд(ВАС) отказа на Министерство на транспорта да предостави информация на парламента за концесията на летище София.

Червените ще искат законови изменения, с които да се забрани отдаване на концесия на стратегическите обекти за националната сигурност.

Припомняме, идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" и в началото на май 2017 г. Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

Месец по-късно Московски посочи септември 2017 г. като срок за възобновяване на процедурата, с международен консултант. Летище София е един от един от най-големите държавни активи, с изключение на енергийните.

Това е втори опит летище "София" да се даде на концесия, след като процедурата бе спряна от служебното правителство на Румен Радев, като преди това имаше и обжалване в Комисията за защита на конкуренцията.

Синдикалните организации са против отдаването на концесия с аргумент, че държавата ще е само на загуба. Според плановете с приходите от концесия трябва да се оздравят Българските държавни железници.

Обявената концесия на летище "София" е с прогнозна стойност 3 898 229 907 евро без ДДС, в официално обявление на Министерство на транспорта.

Документът посочва, концесията е със срок 35 години, за над 7,6 милиарда лева. Поръчката включва изграждане на трети терминал през първите 10 години от концесията.

Ще бъде възложено изпълнение на строителство и право на експлоатация на строежа при поемане на оперативния и строителния риск, включително право на приходите от услугите, предоставяни чрез строежа, и/или от извършване на друга търговска дейност със строежа, пише в обявлението.

Част от минималните изисквания към кандидатите са да оперират поне едно международно летище с повече от 10 милиона пътници годишно, да имат активи с нетна стойност за последните три години от минимум 200 милиона евро, както и да имат опит при финансиране на поне един инфраструктурен проект за над 400 милиона евро. Срокът за подаване на оферти от кандидатите е 22 октомври 2018 година.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Новините, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код