Активисти за Брекзит са нарушили закона, очаква ги полицейско разследване


Сподели:
17 Юли 2018, Вторник
Hа британската група, която официално агитираше в полза на Брекзит - Vote Leave ("Гласувайте за напускане"), беше наложена глоба от 61 000 паунда за нарушаване на изборния закон.

Избирателната комисия "извърши задълбочено разследване на разходите и кампаниите, проведени от Vote Leave и BeLeave - друга настъпателна група в подкрепа на Брекзит на референдума за членството на Великобритания в ЕС през юни 2016 г., и "намери съществени доказателства, че двете групи работят по общ план, не декларират общата си работа и не спазват законовите ограничения за изразходване на средства (в кампанията)".


"От самото начало на разследването "Vote Leave отказа да сътрудничи, отхвърли исканията ни за среща с неин представител и бяхме принудени да използваме законовите си правомощия, за да я накараме да предостави доказателства. Независимо от това, открихме ясни и съществени доказателства", подчерта комисията.

Председателката на избирателната комисия Клеър Басет каза по радио Би Би Си, че групата BeLeave е изразходвала 675 000 лири заедно с Aggregate IQ - компания, която използвала данни от социалните медии, за да се насочи към гласоподаватели, в рамките на съвместен план с Vote Leave.

През май британската избирателна комисия наложи на друго движение в подкрепа на Брекзит - Leave.EU, глоба от 70 000 лири за многобройни нередности във финансирането на кампанията му за референдума.

"Leave.EU не е отчела правилно похарченото за европейския референдум, надвишила е лимита на разходите си най-малко с 10 процента и е подала непълни декларации за разходи и за парични преводи, посочи избирателната комисия.

Създадена през 2015 г. за подкрепа на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, Leave.EU беше подкрепена от бившия лидер на еврофобската партия ЮКИП Найджъл Фараж, но не беше част от официалната кампания за референдума.

Много активна в социалните мрежи и наблягайки на силни антисистемни настроения, Leave.EU беше ключова за вота на британците в полза на Брекзит на всенародното допитване на 23 юни 2016 г. Тогава 52 процента от гласувалите се обявиха за напускане на ЕС.


Избирателната комисия е предала данни на полицията за Дейвид Халсол от Vote Leave и Дарън Граймс - основател на агитационната група BeLeave, за подадени неверни декларации за разходите по време на кампанията.

Привържениците на Брекзит изтъкват, че се борят срещу опити за осуетяване на напускането на ЕС. Говорител на Vote Leave каза, че "докладът на избирателната комисия съдържа редица фалшиви обвинения и погрешни твърдения, които са напълно неточни и не издържат на внимателна проверка. Всичко това навежда на мисълта, че предполагаемо безпристрастната избирателна комисия е мотивирана от политически дневен ред вместо от разкриване на факти".

Избирателната комисия започна разследването си през ноември 2017 г. след като откри доказателства, че Vote Leave е извършила плащания към Aggregate IQ в десетте дни преди гласуването. Разследването откри, че разходите на Vote Leave са били 7 449 079 паунда и са надхвърлили установения по закон лимит с над 7 млн. паунда, посочва Ройтерс. /БТА


В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код