Втори чешки министър подаде оставка заради обвинения в плагиатство


Сподели:
18 Юли 2018, Сряда
Министърът на труда и социалните грижи на Чехия Петър Кърчал подаде вчера оставка заради подозрения в плагиатство, предаде Чешката осведомителна агенция (ЧТК) , цитирана от ТАСС.

Министърът поясни, че не иска "да създава проблеми, нито на партията си, нито на семейството си, нито на здравето си". За решението на Петър Кърчал вече е информирал чешкият премиер Андрей Бабиш. Според предварителна информация, постът на министър на труда може да заеме Яна Малачова, която в момента оглавява едно от звената във ведомството.

Петър Кърчал беше министър в коалиционното правителство на милиардера Андрей Бабиш от сформирането му на 27 юни след продължителен период на тежка политическа нестабилност в Чехия, последвала изборите през октомври.

Конкретната причина за оставката на министъра стана, появилата се вчера информация, че написаната през 2007 г. от Кърчал дипломна работа за придобиване на бакалавърска степен на тема "Младежта и свободното време" съдържа редица заемки от текстове на друг автор. Университетът "Томас Бата" в източния град Злин, където Кърчал е учил, започна разследване на случая, предаде "Асошиейтед прес".

Една седмица по-рано, заради подозрения в плагиатство, подаде оставка и министърът на правосъдието на Чехия, Татяна Мала, обвинена, че е преписала две научни тези в два различни университета. /БТА

Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код