Няма одобрена номинация за почетен гражданин на Варна


Сподели:
07 Август 2018, Вторник
Днес комисията по култура разгледа предложения за удостояване на граждани с почетни звания и отличия на община Варна.

В началото на заседанието председателят на комисията Даниела Димова съобщи на съветниците, че са постъпили 10 предложения за почетни граждани, като един от тях- Антраник Шакариян е подал своя отвод.

Григор Григоров:

"Преди да преминете към разглеждане на предложенията, искам да взема думата. В годините званието "Почетен гражданин на Варна" започна да се превръща в ширпотреба. Хората, които се предлагат, трябва наистина да имат изключителни заслуги за града ни. Да ме извинят всички кандидати, но в техните биографии няма нищо изключително. Нека не обиждаме други хора, които наистина са направили много за града ни и то пред света. Така даваме лоши сигнали на нашите деца и внуци. Трябва да бъдем много внимателни към преценката си, когато става дума за "почетен гражданин". Надявам се да обсъдите днешните предложения и да вземете правилните решения."

Костадин Костадинов:

"Искам да подкрепя думите на колегата. Званието „Почетен гражданин на Варна“ е най-високото признание на обществеността на Варна. Това престижно отличие не бива да девалвира, а да се връчва само за изключителен принос и заслуги за развитието на общината . Между 1985 и 1995 година имаме 8 души, които са почетни граждани на Варна. Сред тях са хора, които са със световно значение, като Райна Кабаиванска. Само за една година ние имаме 9 предложения. Това не бива да се случва. Тези почетни знаци започнаха да се раздават на килограм. "

Даниела Димова:

"Колеги, прави сте. Почетните знаци трябва се дават за изключителни заслуги за развитието на град Варна."

Съветниците преминаха към разглеждане на предложенията.

Номинирани тази година бяха проф. д-р Димитър Камбуров – учен и лекар, дългогодишен ректор на Варненския медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“; Борислав Ралчев – юрист, общественик и политик; Стефан Янев – спортист, спортен журналист,  публицист; Пенко Николов – състезател и треньор по хандбал; Елка Няголова – поетеса; Йорданка Ненчева – председател на Асоциацията „Да съхраним жената“; Паню Панев – един от собствениците и изпълнителен директор на компания, занимаваща се с поддръжката и модернизацията на инфраструктурата в града; Керан Михалев – състезател, преподавател и треньор по борба; Милка Кайкова – общественик, заслужил деятел на БЧК.

В крайна сметка общинските съветниците не одобриха нито едно от деветте предложения за удостояване с престижното отличие.

Членовете на комисията гласуваха Атанас Друмев Пеев – уважаван краевед, родоизследовател и журналист, да получи почетен знак „За заслуги към Варна” – златен. За същото отличие бе предложен и Николай Савов – основател и пръв председател на варненското историко-архитектурно дружество „Наследство“, но той не събра достатъчен брой гласове.

С почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен, ще бъдат удостоени Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ „Христо Ботев 1928“, за приноса й в развитието на читалищното дело във Варна; Кирил Аспарухов – поет, журналист, шоумен и танцьор, който тази година става на  70 години; Петър Пасев – за цялостна дейност и принос в издигане авторитета на варненския спорт и по повод неговата 70-годишнина.

Съветниците отхвърлиха предложението на Обединени спортни клубове „ЖСК – Спартак“ шестима варненски спортисти и треньори да бъдат удостоени с почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен. Това са: Здравка Саздова (художествена гимнастика), Ина Георгиева (художествена гимнастика), Светлана Юриевна (художествена гимнастика), Петър Господинов (борба), Георги Кръстев (борба) и Марин Калчев (сумо).

На обществения съвет по спорта е взето решение тези спортисти да бъдат наградени по подобаващ начин на тържеството по случай 100-годишния юбилей на ОСК „ЖСК – Спартак“.
В края на комисията общинските съветници почетоха с едноминутно мълчание паметта на своя колега д-р Веселин Ангелов, който почина в края на юли.

Източник: vlastta.com

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код