Новите американски санкции срещу Русия ще са на стоки от национална сигурност


Сподели:
10 Август 2018, Петък
Дмитрий Медведев сравни стъпката на САЩ с обявяване на икономическа война

Вчера Държавният департамент на САЩ обяви, че ще наложи нови санкции срещу Русия още в рамките на месец август. Причината е, че Москва е използвала непропаралитично вещество срещу руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. Сега стана ясно, че американските санкции ще са насочени към стоки, свързани с националната сигурност.

Става дума за неща от сектори като специализирани петролни и газови технологии и някои електронни устройства и сензори, заяви по-късно висш представител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Reuters. По думите му засегнатите категории може да включват стоки като електроника, компютри, сензори и лазери, телекомуникации, специализирано оборудване за добив на петрол и газ, информационни и охранителни технологии.

„На практика това ще означава, че налагаме „презумпция за отказ” върху и лицензи за износ на стоки и технологии с американски произход, свързани с националната сигурност, за всяко руско предприятия, притежавано или финансирано от държавата”, уточнява той.

Случаят „Скрипал” предизвика широк международен отзвук преди месеци, като мнозина дипломати на чужди страни дори напуснаха Москва по този повод. Русия продължава да отрича роля в отравянето на бившия си шпионин и настоява, че още през миналата година е унищожила всичките си запаси с „Новичок”. Според властите Великобритания и досега не е успяла да предостави „никакво доказателство за замесеност на Русия”.

В Москва се заканиха да отвърнат на санкциите на Вашингтон. Според министър-председателя Дмитрий Медведев, ако мерките се засилят, на тях трябва да бъде даден икономически, политически или друг отговор. „По-нататъшното усилване на икономическите санкции срещу Русия може да бъде определяно като обявяване на икономическа война”, смята още той.

Източник: economic.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код