Словенският парламент одобри новото правителство


Сподели:
14 Септември 2018, Петък
Словения има ново правителство.

Това стана ясно, след като парламентът одобри състава на кабинета, предложен от Марян Шарец, предадоха световните информационни агенции.

Гласуването приключи с 54 гласа "за", 34 "против" и 11 "въздържали се".

Това е правителство на малцинството и предвижданията са, че няма да бъде стабилно.

Припомняме, че Шарец бе избран за премиер през август след седмици на политическа несигурност заради резултатите от парламентарните избори през юни. Той спревърне в най-младия премиер на Словения. Шарец е на 40 години.

По време на заседание на парламента новият премиер обяви, чеправителството ще се ангажира Словения да стане част от основните държави в ЕС.

Той описа членството на държавата в ЕС и НАТО като "две големи постижения" за страната.

"Листа Марян Шарец" зае втора позиция след изборите на 3 юни, но Шарец планира да формира правителство с четири други леви партии.

Изборите бяха спечелени от антиимигрантската дясноцентристка Словенска демократическа партия на Янез Янша. Тя спечели най-много места, 25, но не успя да привлече достатъчно съюзници за формиране на мнозинство.

Бившият актьор и комик, чиито втори мандат като кмет на Камник в Северна Словения изтича тази година, има 15 дни да състави кабинет с 5-партийна лявоцентристка коалиция, която се води от "Листа Марян Шарец", но зависи от подкрепата на крайнолявата Левица, която в платформата си е заложила напускане на НАТО.

Източник: news.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код