Има ръст на руските туристи във Варна


Сподели:
18 Септември 2018, Вторник


6% ръст на пътниците от Руската федерация отчита Летище Варна за тази година спрямо 2017 г. Това стана ясно на Втория форум на побратимените български и руски градове, който бе открит в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“. В община Варна туристите от Русия до август са били 25 500, а реализираните от тях нощувки – над 197 000, бе съобщено на събитието, посветено на 110-та годишнина от създаването на най-стария български морски курорт.

Според статистиката 336 000 руски граждани са посетили България през първите седем месеца на 2018 г.  Само за периода юни-юли Русия е на трето място след Румъния и Германия по входящ туризъм, като са отчетени над 266 000 посещения. Това сочат данните, цитирани от Министерството на туризма.

На форума, организиран от Община Варна, Националното сдружение на общините в Република България, Руския културно-информационен център в България и Генералното консулство на Руската федерация във Варна, присъстваха представители на 20 руски и 8 български града. Домакин на събитието бе кметът Иван Портних, а сред официалните гости бяха посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, заместник-председателят на Националното сдружение на общините Донка Михайлова, консулите на Руската федерация във Варна и Русе. Поздравителен адрес от името на министъра на туризма Николина Ангелкова прочете Албена Методиева – директор на дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма”.

„Радвам се, че този форум се превръща в традиция и дава възможност за обсъждане на теми, които ще са от полза за развитието на нашите градове“, изтъкна в приветствието си Иван Портних. „Нашите амбиции са да покажем Варна като прекрасна дестинация за четири сезона. Бележим ръст на руските туристи през летище Варна, но вярвам, че в края на годината ще отчетем още по-добри резултати“, допълни кметът. По думите му днешното събитие ще бъде вдъхновение за още съвместни инициативи, които ще са от полза за развитието на българските и руските градове.

Според посланика на Руската федерация в България Анатолий Макаров 83 са били доскоро побратимените градове, а техният брой вече е около 100. „Това не може да не ни радва. Днешният форум е перспективна платформа за създаване на нови контакти между Русия и България“, изтъкна дипломатът. По негови данни 13% повече български туристи са посетили Русия през 2017 г. спрямо предходната година.

Участниците във форума изразиха надежда, че с общи усилия добрите резултати ще бъдат надградени в бъдеще. А за разширяване и обогатяване на партньорството безспорен принос имат побратимените градове между двете страни.


В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код