Македонското правителство предлага четири поправки в Конституцията


Сподели:
09 Октомври 2018, Вторник
Правата на македонското малцинство в съседни страни, и целта й е правилата от международните конвенции за правата на малцинствата да важат за цялата македонска диаспора.

Македонското правителство ще изпрати в парламента предложение за четири поправки в Конституцията.

Това съобщи на пресконференция в Скопие говорителят на правителството Миле Бошняковски, цитиран от електронното издание на в. "Независен весник".

На извънредното си заседание правителството е приело предложение за пристъпване към поправки в Конституцията съгласно споразумението, постигнато с Гърция за решаване на дългогодишния спор за името.

Говорителят уточни, че в предложението са включени четири възможни поправки, които са споменавани и по-рано.

Първата се отнася до добавяне на определението "Северна" към името на държавата Република Македония.


Втората поправка е в преамбюла на Конституцията, където ще бъдат посочени решенията на АСНОМ (Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония, свикано нелегално на 2 август 1944 г.).

Трета поправка се предлага в член 3 и с нея се отхвърлят териториални претенции към други държави и се допълват формулировките, свързани с териториалната цялост на страната.

Четвърта корекция в конституцията е предложена в чл. 49, който се отнася за правата на македонското малцинство в съседни страни, и целта й е правилата от международните конвенции за правата на малцинствата да важат за цялата македонска диаспора.


Бошняковски отбеляза, че за внасяне на поправки в конституцията се изисква мнозинство от две трети в парламента.(БТА)


В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код