ПК "Транспорт"


Сподели:
09 Октомври 2018, Вторник
Цената на билета на линия 55 -  от сп. Кантара до Варна се намалява от 1,60лв. на 1,00лв.

В началото на заседанието думата взе общинският съветник от БСП Януарий Вичев:

"Колеги, виждам, че имаме доста тежък дневен ред. Моята препоръка е да се правят по-често заседания. От няколко месеца не сме се събирали, а е хубаво да има комисия поне на два месеца."

След изказването му съветниците преминаха към разглеждане на точките от дневния ред.

В първата от тях бе разгледано писмо от инж. Злати Златев- изпълнителен директор на "Градски транспорт" ЕАД, относно съгласуване на маршрутни промени във връзка с извършвани ремонти.
Злати Златев заяви през съветниците, че искането е било входирано през лятото, но по незнайни причини едва днес е внесено за разглеждане на комисия и не е актуално.

Милена Димова:

"Г-н Златев, използвам това, че присъствате на заседанието, за да ви информирам, че до мен постъпиха няколко жалби от граждани. Става въпрос за линия 12, която минава през Аспарухово. Има оплаквания, че в пиковите часове автобусите, които се движат от Аспарухово към Варна са пълни и така нито ученици, нито възрастни хора могат да се качат на тях. Това води до проблеми. Децата не могат да стигнат до училище, хората закъсняват за работа. Всички разбираме, че заради ремонтите автобусите закъсняват, но няма ли вариант да се пуснат няколко допълнителни автобуса през пиковите часове сутрин и вечер?"

Злати Златев:

"Доста мерки сме предприели, заради тези ремонти, но ще обмислим този проблем и ще видим какво решение може да се вземе."

Милена Георгиева подкрепи изказването на своята колежка и предложи на съветниците да вземат решение във връзка с ремонтните дейности навсякъде, където има временни спирки, те да бъдат обозначени по някакъв начин.

Съветниците приеха предложението.

Във втора точка от дневния ред комисията взе решение да възложи на ръководството на "Градски транспорт" да промени цената на билета на линия 55 -  от сп. Кантара до Варна, от 1,60лв. на 1,00лв.

Следващите две точка бяха от Калина Белмезова- кмет на район "Аспарухово", относно необходимост на въвеждане на две нощни линии и относно въвеждане на допълнителни мерки, осигуряващи безопасността на движението около кръстовището на бул. "Първи май", бул."Мара Тасева" и ул. "Кирил и Методий".

Първото писмо съветниците препращат по компетентност до администрацията и комисията по транспортни схеми. Второто писмо ще бъде изпратено до комисията по безопасност на движението.

В следващата точка съветниците разгледаха предложение от Димчо Иванов- председател на независим транспортен синдикат "АВТО-94", относно определяне на минималните тарифи за пробег на километър за таксиметров превоз на пътници в град Варна.

Искането е цените за таксиметров превоз да бъдат увеличени от 0,75 лв. на 1,00 лв. за дневна и от 0,85 лв. на 1,10 лв. за нощна тарифа.

Техни колеги от Инициативен комитет на таксиметровите шофьори във Варна предлагат малко по-ниски цени: 0,97лв. за дневна и 1,07лв. за нощна тарифа.

Димчо Иванов:

"Цената, която е приета за минимална, е под себестойността на услугата и шофьорите карат на загуба. Именно заради това много се отказват от професията или се преквалифицират и заминават за чужбина да работят като тираджии. Годишният разход на един водач на таксиметров автомобил е около 12 хил. лв. Методология, разработена от фирма, наета от софийска община, показва, че към момента цената в различните градове би следвало да бъде между 96 стотинки и 1.30 лева.Няма как вече 5 години тук цените да не се променят. Ако питате гражданите, най-вероятно и те ще се съгласят, че цените са много ниски. Ако не бъдат взети мерки Варна ще остане без този вид услуга. Няма как да работим така, като големите компании за таксиметров превоз налагат монопол.
Ако не решите тарифата да бъде по-висока, то поне трябва да намалите общинския данък. Да бъде сведен до 300 лева. "

Януарий Вичев:

"В искането за определяне на по-високи минимални цени има резон, тъй като наистина скачат и инфлацията, и данъците."

Според Мартин Андонов/ГЕРБ/, пазарът определя цените и конкуренцията. Той припомни, че максималната цена за километър пробег е 2 лв. и шофьорите могат да ползват и нея като тарифа.

Станислав Иванов/ГЕРБ/ :

"Определянето на минимална цена противоречи на всички пазарни принципи."

В крайна сметка общинарите гласуваха против искането на таксиметровите шофьори, но обещаха да се помисли дали те могат да бъдат облекчени чрез намаляване на патентния данък.
На заседанието беше взето и решение да бъдат актуализирани локациите на стоянките за такситата заради въведената "синя зона". Това ще стане на среща между бранша и администрацията.

В последната точка съветниците разгледаха писмо от Мая Манолова, относно Наредба за условията и реда за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на територията на община Варна.
Комисията взе решение да се направи финансов анализ как би се отразило на „Градски транспорт” пенсионерите и хората с увреждания да пътуват преференциално с една карта по всички линии.

Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

В категории:
етикети: ПК Транспорт

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код