Д-р Надежда Таковска, алерголог: През есента се засилва алергията към домашен прах


Сподели:
22 Октомври 2018, Понеделник


Фокус: Д-р Таковска, какви алергии се проявяват през есента?

Д-р Надежда Таковска: През есента се засилва алергията към домашния прах. Причините са акарите в него, които представляват невидими за нашите очи малки буболечки.  Те започват да се размножават през септември и октомври, като поради тази причина количеството им в домашния прах се засилва. Те са най-много в матраците, дюшеците, тапицериите и килимите. Освен към акарите в домашния прах се засилва и алергията към плесените, като причината е повишената влажност във въздуха. До този момент през есента времето е топло и слънчево, но с появата на мъглите и дъждовете плесените ще започнат да ни влияят. Влажният въздух ще бъде причина за поява на дихателни алергии.

Фокус: Какви са симптомите, които се проявяват при тези алергии?

Д-р Надежда Таковска: Най-честата симптоматика е от страна на носа, като се проявява алергичен ринит. Възможна е и проявата на хрема, кихане, сърбеж в носа, сълзене и сърбеж в очите. Ако заболяването е в по-тежка форма може да се прояви и алергична астма, която да е съпроводена с пристъпи на кашлица, свиркащо дишане и чувство на задух.

Фокус: До какво може да доведе една нелекувана алергия?

Д-р Надежда Таковска: Бронхиалната астма е едно от усложненията на нелекуваната алергия, защото обикновено тя започва да се проявява с алергичен ринит и по-рядко направо с астма. Нелекуваният алергичен ринит често е причина за проявата на бронхиална астма. Важно е да се изследва към  какво е алергичен пациентът. Нелекуваната бронхиална астма е рискова за болния и може да доведе до внезапен задух, а това от своя страна да застраши живота му.

Фокус: Възможно ли е една нелекувана алергия да бъде причина за проява на друга?

Д-р Надежда Таковска: И това се случва. Моите наблюдения са, че  пациентите, които имат алергия към полени и не се лекуват, стават алергични често и към домашен прах. Има случаи, когато алергията изчезва и това се случва, когато пациентът смени жилището или местоживеенето, отивайки да живее на друг климат. Има шансове да изчезне алергията, но е необходимо да се докаже, че това се е случило.

Фокус: Какъв е съветът Ви към всички, които имат някакъв вид алергия?

Д-р Надежда Таковска: Алергичните е необходимо да посетят специалист, за да им назначи лечение спрямо типа чувствителност, който имат. Специално алергията към акарите в домашния прах изисква добра хигиена на жилището и е важен начинът на обзавеждане, който да не позволява размножаването на алергените. Необходимо е да се почиства редовно, също така докато е топло времето е желателно да се изпере всичко на 60 градуса, защото прането на тази температура и слънцето, унищожават причинителите на алергия към домашния прах. Съществуват и специални препарати за напръскване и почистване на матраците с максимално мощни прахосмукачки. Проблемът по отношение на плесените е, ако те са в жилището и тогава чувствителността към тях е силно  изразена. Необходимо е да се вземат мерки да няма конденз през зимните месеци, за да не се образуват плесени в жилището. Алергичните пациенти и особено астматиците е необходимо да не стоят дълго време навън, когато има мъгла или дъжд. При точна диагноза алергията може да се лекува и с имунотерапия. Този метод е успешен при алергичните към акарите в домашния прах. Прилага се и при някои плесени, като лечението цели по кръвен път да се намали чувствителността към тези алергени.

Фокус: Какви съвети бихте дали, за да си подсилим имунната система през есента и зимата?

Д-р Надежда Таковска: На пациентите, които имат чувствителност към плесени препоръчвам да посетят алерголог, за да им се назначи профилактично лечение. При астматиците  е важно да използват инхалаторите, с които се поддържат. На по-възрастните пациенти, които имат бронхиална астма препоръчвам ваксина срещу грип, тъй като пациентите с алергия са по-податливи, особено ако тя не се лекува. Лигавицата на носа и дихателната система се възпалява от самата алергия и тези пациенти са по-склонни към вирусни инфекции. Грипът за астматиците е най-опасен, защото го изкарват по-тежко и често с усложнения, като могат да отключат тежки пристъпи. Октомври е най-подходящият месец за прилагане на ваксина против грип.

Денис НИКИФОРОВ


В категории: Интервюта,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код