Kаква е разликата между паническата и тревожната атака?


Сподели:
16 Ноември 2018, Петък
Може би сте чували някой да говори за пристъпите на паника и тревожност като за едно и също нещо. Това обаче са различни състояния.
Паническите атаки идват внезапно и включват интензивен и често ужасяващ страх. Те са придружени от стряскащи физически симптоми, като ускорен сърдечен ритъм, недостиг на въздух или гадене.

Последното издание на Диагностичния и статистически наръчник за психичните разстройства (DSM-5) разпознава пристъпите на паника и ги категоризира като очаквани и неочаквани.

Неочакваните атаки на паника се случват без очевидна причина. Очакваните атаки са "задействани" от външни стресови фактори, като например фобии. Паническата атака може да се случи на всеки, но ако се случи повече от веднъж, това може да е признак на паническо разстройство.

Тревожните атаки не са описани в DSM-5. DSM-5 обаче определя тревожността като признак на редица общи психиатрични разстройства. Симптомите на тревожност включват безпокойство, стрес и страх. Тревожността обикновено е свързана с очакване на стресова ситуация, преживяване или събитие. Тя може да настъпи постепенно.
Липсата на диагностично разпознаване на тревожните атаки означава, че признаците и симптомите са отворени за интерпретация. В такъв случай човек може да описва "тревожна атака" и да има симптоми, които сякаш никой друг никога не е изпитвал, въпреки че по всичко личи, че друг също е имал "тревожна атака".

Прочетете нататък, за да научите повече за разликите между пристъпите на паника и тревожност.

Симптоми
Пристъпите на паника и тревожност могат да бъдат сходни като усещане и да включват много емоционални и физически симптоми.

Можете да изпитате както тревожна, така и паническа атака по едно и също време. Например, може да почувствате безпокойство, докато се притеснявате за потенциално стресираща ситуация, като важна презентация на работното място. Когато ситуацията настъпи, тревожността може да доведе до паническа атака.


Източник: psychology.framar.bg

В категории: Здраве, ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код