Борисов нареди проверка на издадените български паспорти за 5 г. назад


Сподели:
19 Ноември 2018, Понеделник
Министър-председателят Бойко Борисов нареди да се проверят издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години.

Проверката е възложена на Министерство на вътрешните работи и на Държавна агенция "Национална сигурност".

Премиерът иска резултатите от проверката да са налице във възможно най-кратък срок.
Припомняме, че на 29 октомври Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

Уволниха Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ
След това спецсъдът уважи иска на прокуратурата и реши задържаните председател на ДАБЧ Петър Харалампиев и други служители да останат за постоянно в ареста.

На 31 октомври, сряда, президентът Радев посочи, че в администрацията на президентството са получавани писма и сигнали за нередности в ДАБЧ. Сигналите били препращани към компетентните органи - прокуратурата и ДАНС.

"Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата", изтъкна тогава Радев. Това каза по-късно и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-късно обаче заместникът на главния прокурор Иван Гешев коментира лаконично, че в прокуратурата не са получавани никакви сигнали.
На 1 ноември стана ясно, че сигнали до прокуратурата е имало.

Няколко дни по-късно, на 5 ноември по предложение на премиера, шефът на агенцията Петър Харалампиев беше уволнен.

Източник: news.bg

В категории: България, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код