Заев: "Не е същото дали в учебника ще пише "български куршум" или "български фашистки куршум"


Сподели:
30 Ноември 2018, Петък
През декември българското и македонското правителство ще проведат сесия в България, съобщи министър-председателят

През декември македонското и българското правителство ще проведат сесия в България, на която съвместната комисия ще обсъжда своите дейности, съобщи днес премиерът на Македония Зоран Заев на парламентарна сесия. Премиерът потвърди, че членовете на комисията обсъждат и промяна в учебниците, но не уточни за кои учебници става дума, посочвайки, че това се прави в духа на приятелството и че щом има резултати, парламента и обществеността ще бъдат информирани, предават Плусинфо и БГНЕС.

Депутатът Благица Ласовска от ВМРО-ДПМНЕ на днешното заседание постави въпроса кои учебници ще бъдат променени, позовавайки се на информацията, публикувана в медиите.

„Говори се за някои неща в учебниците... „български фашистки куршум“, ... което не е в духа на приятелство. Бих искал да отправя сериозно послание, че това, което ще се случи с промяната на учебниците в Македония и България, или в Македония и Гърция, ще бъде в духа на изграждане на бъдещо и трайно приятелство. Няма да бъде в духа на нещо, което ще бъде неизгодно или чувствително“, каза министър-председателят.

Заев очаква, според информация от Министерството на външните работи, на следващото съвместно правителствено заседание между Македония и България членовете на Съвместната комисия да обсъдят преди двете правителства докъде са стигнали, какъв напредък е постигнат и какви са техните очаквания. Говорейки за съседна България, Ласовска посочи, че европейска ценност е да признаеш грешката си, а не да поискаш от съседите да се извиняват за нещо, което не са направили.

"Всички ние досега сме учили, че българите са били окупатори. В Прилеп има музей, всичко ще бъде унищожено, ще бъде променено ... Попитах кои ще бъдат учебниците, а вие се връзвате за историята," коментира Ласовска.

Министър-председателят отговори, че всичко се прави, за да се избегне дискомфорт и предизвикване на иредентизъм.

„Искаме да премахнем това, доколкото е възможно в духа на това приятелство и не е същото дали ще пише български фашистки куршум или ще пише български куршум, ако изграждаме приятелство. Това е история и ние не я променяме“, каза Заев.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код