Правителствена криза в Гърция след изгонването на зам.-външен министър от АНЕЛ


Сподели:
14 Декември 2018, Петък
Терънс Куик бе изключен от партията заради подкрепата му за Преспанския договор

Преспанският договор с Македония доказа, че е непосилно препятствие за коалиционното правителство в Гърция, след като заместник-външният министър Терънс Куик бе изгонен от своята партия и младши коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) заради това, че подкрепя спорната сделка със Скопие, пише онлайн изданието на вестник Protothema, цитирано от "Фокус".

Прессекретарят на АНЕЛ Тодорос Тосунидис заяви в телевизионно интервю, че решението за изгонването на Куик от фракцията е единодушно.

Вестникът коментира, че провинилият се е обявил срещу партийната линия по македонския въпрос. Дясната фракция, която участва в правителството на „Коалицията на радикалната левица“ (СИРИЗА), не подкрепя договора от самото начало, а Куик е единственият й член, който е на друга позиция.

След скорошните коментари на македонския премиер Зоран Заев за съществуване на „македонско малцинство“ в Гърция, както и на „македонски език“, лидерът на АНЕЛ и министър на отбраната Панос Каменос обяви договора за „мъртъв“.

Източник: http://epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код