Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер


Сподели:
14 Декември 2018, Петък
Коментатори отбелязват, че никога не са виждали толкова нажежена обстановка при комуникация между лидери

Премиерът на Великобритания Тереза Мей гневно се опълчи на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Няколко часа по-рано Юнкер обвини министър-председателя, че е представил "мъгляви и неясни" искания, информират британски медии.

Британски дипломати също са изключително недоволни от поведението на Юнкер. Според тях е било некоректно и несправедливо. Пред вестник "Ивнинг стандарт" източници разкриха подробности на едно предложение на Мей за установяване на 12-месечeн "съвместен тълкувателен инструмент", който те вярват ще носи "правна тежест". Тази сутрин очевидно ядосана Мей се опълчи на Юнкер преди началото на втория ден на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Въпреки че на разпространените видеоматериали няма аудио, се вижда напрегнатият диалог между Мей и председателя на Европейската комисия.

Коментатори отбелязват, че никога не са виждали толкова нажежена обстановка при комуникация между лидери. Докато другите лидери са седнали на местата си, Мей говори на Юнкер, а той я държи за десния лакът и вдига другата си ръка като опит да я успокои преди холандският премиер Марк Рюте да ги прекъсне. Вчера вечерта Юнкер заяви на пресконференция, че исканията на Мей са "мъгляви" и "неясни". Дипломати разкриха, че други лидери по подобен начин са се оплакали пред британския лидер по време на разговорите. Според евродипломати Мей е поискала правно обвързващи поправки в споразумението за Брекзит. Но 27-те евролидери отказаха промени в сделката.

Източник: faktor.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код