Предизборен бюджет


Сподели:
По „Бай Ганьо журналист”– 124 години по-късно Ганев, Гочев, Дочев, Данко Харсъзов, адвокат Гунев
04 Ноември 2019, Понеделник
„Оркестърът свиреше румънската "Дойна". По-право казано, свиреше само Анчето, с флейта соло, а другите приглашаха.”, така започва „Бай Ганьо журналист” на Алеко Константинов.

124 години по-късно– 2019 година.

Ди-джеят Тони бе пуснал любимата чалга на Ганьо Ганев. На дансинга мощно кършеше снага постоянното присъствие в заведението Дона. Почти нищо естествено нямаше по нея. Като се тръгне от огромният бюст, който преливаше при тръскането на гюбеците, не се пропусне оформеният задник тип „Дженифър Лопес” и се стигне до невероятната уста, която видимо бе заимствана от нещо средно между патица и сом. Гордостта на Дона явно бе новият й бюст, който упорито се тресеше под звуците на сменящите се, но напълно еднакви по ритъм и безумен текст песни. Мъжете, които спираха поглед върху нея, трябваше да са доста пияни, за да се развълнуват сексуално, към което тя явно се стремеше. А по-трезвите, ако изобщо я погледнеха, изпитваха тревога да не би това тресящо се чудо, да се разпадне пред очите им.

На масата, на чаша скъпо уиски, белени бадеми и сода,разпускаха трима души. Гочев – официално облечен. Скъп костюм, скъпа вратовръзка, скъп часовник, скъп парфюм, скъпи обувки... и абсолютен вид на първеню. Ганев–  петдесет годишен новобогаташ, с купена диплома за икономист. Състоянието му бе натрупано от безотчетни и незаконни сделки по времето на ранната демокрация. Днес знае, че е силният на деня. Той поръчва музиката. Всички заведения по крайбрежната ивица му се отчитат. Където влезе, пускат чалга. Това си беше музиката на сърцето му. Умен, безскрупулен и комбинативен, днес той празнуваше поредния си успех– приемането на бюджета на града, в който всяко перо му носеше още пари и власт.
Третият бе адвокат Гунев. Облечен спортно елегантно. Всичко в него е стил. Маниери на интелигентен човек знаещ силата си, но и високо вдигнал цената си. Ганев знае, че плаща на адвокат Гунев много пари, но те винаги си заслужаваха.


Поливат добре свършената работа. Бюджет в изборна година. Бюджет, който осигурява изборите и нужния неотчитан паричен поток за цял мандат напред.

Вече на пето уиски Ганев с разливаща се в сърцето и стомаха  топлина, отпуска атлетичното си поддържано тяло на застаряващ фитнес инструктор и си спомня пътя, докато стигнат до тук.

Събрали се: Ганев, Гочев, Дочев и Данко Харсъзов.

Идват избори. А при избори Ганев винаги печели. Подрежда си влиянието, но и чистото кеш отклоняване.

- То избори, избори, ама освен да подредим нещата, трябва и някой лев да остане. Давайте идеи.Ти Гочев, какво предлагаш?

- Аз ли? Да си кажа честно Ганьо, за мен си е най-добре чрез финансирането на циганските тартори да осигурим гласовете. От там кеш няма да дойде директно, но сега по-важни са гласовете. След като пак спечелим изборите, ще си подредим администрацията и с нея бюджета. Аз залагам на циганските гласове. В махалите контролирам хората си и ги гарантирам.  Това е най-сигурното перо.

Ганьо Ганев запали пурата си и прекъсна Гочев.

- Стига с твоите цигани. Те са ясни. Нашите хора от всички листи трябва да влязат. Ще видим как ще си рапределим гласовете.

Ганев ненавиждаше Гочев, защото знаеше, че винаги в общинския съвет успява да го хване за топките с циганите. Гочев си имаше вече 28 годишна практика. Вкарваше няколко свои съветника и после рекетираше всеки, за да направи мнозинство в Общинския съвет. Местеше се от една политическа сила в друга, без грам притеснение. Гочев винаги докарваше нещата до там, че да е в управляващото мнозинство. Без значение леви, десни. Той си знаеше процедурата. Помага на главния да си вземе властта и след това любезно го рекетира.

Гочев зачеса обръснатата си глава. Така криеше оплешивяването си. Това, съчетано с ниският му, закръглен и набит ръст, довършваше образа му на нискоразрядна мутра. Разговорите с Ганев го изнервяха. Той почваше безконтролно да се поти. Едновременно се страхуваше от Ганев, но изпитваше и перверзното удоволствие да го прави зависим, макар и за кратко, по време на избори.

- Не е то толкова просто. Важно е какъв вятър духа. А той е патриотичен. Няма да е лесно, хем да сме патриоти, хем циганите да гласуват за нас., опита се да си вдигне цената Гочев.

Ганев се изнерви. Познаваше на Гочев тарикатлъците. Но той знаеше как ще го притисне, да не си развява много байряка и да се има за незаменим. Държеше го с едно-две подготвени дела. Само да кажеше „хоп” и прокурорите му щяха да го сложат на мястото. Но му трябваше...Бяха си необходими взаимно.

- Чакайте. Имам идея– извика тържествено Дочев. Ако работата е да ударим келепир от вятъра дето е повял, най-добре е да финансираме някой фестивал. Имаме си хора в културните среди. Ще го финансираме, ще го отчетем и ще приберем 30-40%. Вдигаме тавана на финансиране в културния фонд. Правим го 200-300 хиляди лева на фестивал /на наш фестивал!/. Орязваме конкуренцията, оставяме само наши хора. И ето ти чисти пари. За отчитането не се притеснявайте. Избран съвет тайно ще взема решения кого ще финансираме. Отпадат разните там фестивали, които не са на наши хора. Или ги докарваме до там сами да се откажат. Така е най-чисто.

- А ако се надигне недоволство?- пита Данко Харсъзов

- Не може да има недоволство, защото и комисията дето ще ги проверява, с тайно гласуване ще одобри нашите и ще отхвърли чуждите. Ще им пратим там по един таен проверяващ, да вървят да се оплакват на арменския поп.

- Дребна работа са това фестивалите– заяви недоволен Данко. Колко ще прибереш от тях? За всичките вкупом отиват един– два милиона. Като разпределим на съвет, комисия и т.н. Я останат за нас чисто 100 000, я не.

Дочев се намръщи. Обичаше си той културата. Обичаше да получава безплатни покани я за театър, я за концерт, я да бъде квалитетно жури. Усещаше се значим, благороден, че чрез неговото съдействие се развива културата на града. Ядоса се на Данко. Хем е прост, хем алчен.

- Сега се готви бюджета, дълбокомислено заяви Ганев. - Сега е момента. Всяка идея е ценна. Казвай Данко, да те чуем и теб.

- Предлагам да се огледаме с банките. Общината има сериозни дългове. Можем да подготвим още един два заема. Освен това там системата на връщане е отиграна и безупречна. Със сигурност ще имаме връщане на доста милиони. От една страна се отчитат тези, които получават парите, от друга всяка банка има интерес да сключи договор с общината. Няма да засягаме Юрибора, който в момента е отрицателен и общината не би трявало да плаща лихви. Но ще плаща. Всяка банка ще е готова да се отплати, като и даваме лихви, които не й се полагат. Милионите са много повече от фестивалите на Дочев.

- Оставете кавгите настрана- вмесва се Ганьо Ганев. Млъкнете бе, хора. Затуй ли сме се събрали, успокоява ги той.

Знае, че спорят за одобрението му. Но идеята за дълговете и банките, за това че те ще получат лихви, които не им се полагат, му хареса. Няма кой да оспори такава сделка.  Общината я прави, дава лихви, които не е длъжна и банките знаят начина на кого и как да върнат. Перфектно! Единствено някой общински съветник може да поиска Общинският съвет да направи анализ и проверка. Но къде ти толкова умен съветник. И да има такива умници, те мълчат като риби, защото който ги ръководи, той казва как се гласува. Ганев си спомни трудните години, когато в общинския съвет си играеха на управляващи и опозиция. Когато имаше съветници, които ставаха и питаха, и други, които гласуваха по съвест. Днес вече системата му бе желязно овладяна. Съветниците нямаха значение. Имаха значение хората, които ги ръководеха. Така на Ганев му трябваше да се разбере с двама трима души. Разбира се, винаги след избори имаше месец-два на напасване. След структурирането, всичко си идваше на мястото. Затова тази година бе важна. Сега щеше да се определи всичко за години напред.


- Има хляб в това с общинските дългове. Да възложим на юристите да я подготвят тази работа, заявявя наставнически Ганев и разпорежда да се извика адвокат Гунев.

Гочев и Дочев клатят одобрително глави.
- Чакайте аз да ви кажа сега какво съм намислил- извиква авторитетно Ганев и става прав.

Гочев, Дочев и Харсъзов са превърнати в слух и нетърпение.

- Е, кажи де, стига си мълчал – продумва нервозно Данко.

- „Шш! Бързата кучка слепи ги ражда. Да ви кажа ли? А? Господа!”Медиите ще овладяваме!– заявява Ганев и налицето му изгрява тържество./по ”Бай Ганьо журналист” от Алеко Констентинов/

- Определяме списък на медиите, които ще финансираме. То не останаха много. На пръсти се броят. Колкото успяхме- ликвирахме. От другите има още един-два сайта, които ни се репчат. Но тях ще ги оставим за цвят, да изглежда всичко демократично. На нашите– знаете кои, ще гласуваме в съвета хубави пари. Но под списък. Там, където и една дума са ни казали напреки, един лев общинска пара да не отива. От другите искайте проекти. Трябва да се съобразим с изисквания и наши, и европейски. То нали наши хора са ги оформяли. На всяка от нашите медии, ако им трябват 100 000, дайте им 200. Те си знаят как да ги върнат. От медиите не искам кеш! Искам  истински и добри материали. И като пуснат телевизора, и като отворят вестника /то какъв ли вестник остана/, но най-вече като влязат в интернет да се знае кой е най-добрият.

Ти, Гочев, ще отговаряш за коалиционните партньори. И най-вече за изборните комисии и протоколи. Като смятате там гласовете, да внимавате в бройката. Такава да е, че да влязат тези, които ни трябват от различните политически сили. Тези преференции са голяма работа. Можеш да се разгърнеш и да вкараш нашите хора от всяка листа. Ти там си знаеш работата.

- Всички идеи са добри- погали самочуствието на ортаците си Ганев. Да възложим на нашите юристи да подготвят нещата. Предложения до Общинския съвет и каквото там трябва. Внимавайте по комисиите какви дебати ще се повдигнат. С този правилник на Общинския съвет, дето всеки гражданин може да се обажда, не ни е много лесно. Но после в протоколите да ги няма разните там граждани-активисти. Внимавайте с протоколите!

Гочев, ти си най-добър в оформянето им. Под контрол да е всичко.
Това ще е бюджетът на изборната година. Чакам още предложения. Тази е годината, в която ще можем да си подсигурим живота още един мандат. Не трябва да изтърваваме връзката.
А за медиите, искам също внимателен анализ. Дочев ти си тук по-силен. Ти отговаряш.

В Дочев се съхраняваше спомена от друго време. Когато бе истински журналист. Сега този спомен се подтискаше все повече. „Бурята на диви страсти бошуваща толкова години, деморализиращото влияние на деморализираните медии, грубият всепоглъщаш материализъм, но възможността за лесно забогатяване при приспиване на съвестта по примера на ръководните елементи- всички тези явления са покрили с дебел слой техните по-чисти чувства, защото е нужно една цяла, не по-малко дълголетна и нова в същността си епоха да разкопава този слой от мерзости, додето изпъкнат, като остатъци от минало величие тия заровени чисти чувства.”/по ”Бай Ганьо журналист” от Алеко Константинов/

И сега, когато Ганев им излага плана си, Гочев и Дочев усещат, че нещо потрепва в един затънтен край на техните сърца.
„Сещат се, че има нещо лошо в тази работа. Има нещо такова, което не трябва да бъде. Но върху тежкия слой, който притиска към дъното тия чисти чувства, Ганев прибавя нов пласт и ги задушава. Той сладкодумно, с увлечение, със страст им излага материалните изгоди, които ще се получат от тяхното предприятие.”/по ”Бай Ганьо журналист” от Алеко Константинов/.

А по-убедителни аргументи не са нужни за Гочев и Дочев.

Вратата се отваря и напрага се показва Адвокат Гунев със своята лисича остра муцунка, воден от Данко Харсъзов.

- Гунев, ти какво ще кажеш? –обръща се приятелски Ганьо Ганев към него–Ще приемаме бюджет, ще се занимаваме с банките, с медиите.

- „Кьораво има ли? – пита Гунев с подмигване и с бързо шаване на пръстите си.” /по ”Бай Ганьо журналист” от Алеко Константинов/.

- Ти си гледай твоята работа.

- Ама има ли?

- Има, има, гледай си работата.

- С правителството ли сме или не?

- Знаеш ли какво, Гунев? – ясно заявява Ганьо Ганев – Аз мисля сега засега да я караме с правителството.../по ”Бай Ганьо журналист”/.

- Тъй, тъй, най-добре с правителството- бързат да заявят Гочев и Дочев.

Ганьо Ганев ги смразява с поглед, че са го прекъснали и продължава:

- Изборите ги организираме така, че независимо кой дойде на власт, все наши хора да са вътре. Така че и стари, и нови, все наши ще са.

„Прощавай, снизходителни читателю! Ти ще срещнеш в тази книжка някои цинични думи и сцени, аз не можах да ги избягна; ако ти можеш да изобразиш Ганьо Ганев без цинизми - заповядай!

Прощавай и ти,г-н Ганев! Бог ми е свидетел, че винаги добри чувства са ме въодушевявали при описването на твоите истории. Ни чувство на злобно порицание, ни презрение, нито лекомислен смях не са ръководили моето перо. И аз съм чадо на своето време и известни отделни събития може би неволно са ме отклонявали от строгата обективност, но аз се старах да възпроизведа есенцията на печалната действителност. Твоите братя, вярвам, не са такива, какъвто си изобразен ти, г-н Ганев, но те са засега на втори и трети план; те едва сега почват да заявяват за своето съществуване, а пък ти, ти си налице, твоят дух лети и обгръща целия обществен строй и дава свой отпечатък и на политика, и на партии, и на печат. Аз питая в себе си вяра, че ще дойде един ден, когато ти, след като прочетеш тази книжка, ще се позамислиш, ще въздъхнеш и ще речеш:
Европейци сме ний, ама все не сме дотам!... Прощавай, не е зачудо пак да се срещнем.” /по ”Бай Ганьо журналист” от Алеко Констентинов/

Алековият разказ е написан 1895 година.

Препрочетох го и ме засърбя ръката да го преразкажа през днешния поглед. Ганев, Гочев, Дочев, Данко Харсъзов, адвокат Гунев

Преди 124 години– Ганьо Балкански, Гочоолу, Дочоолу, Данко Харсъзина, Гуньо Адвокатина.

124 години, а нещата не са се променили.

Безнадеждно?
Тъжно?

Винаги ще има един Ганьо Балкански, един Ганьо Ганев...

А може би оптимистично?

Умът и сърцето на Алеко  заразяват все повече хора.

Алеко Константинов трябва да стане по-силен от Ганьо Балкански!

Зависи от нас!Веселина Савова

януари 2019г.

Източник: vlastta.com

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код