Прочетоха "едва" 7760 страници от обвинителния акт за КТБ


Сподели:
23 Януари 2019, Сряда
Междувременно, от известно време многомесечните "литературни четения" се пренесоха в новата сграда на Софийския районен съд

Търсеният ефект от държавата, която специално промени два закона заради "фамозния" обвинителен акт на прокурор Иван Гешев за КТБ от десетки хиляди страници, днес не сработи. Напротив - съставът на съда продължи от страница № 7760, до която е стигнал благополучно от май месец м.г.
Вчера в "Държавен вестник" бяха публикувани промени в Наказателния кодекс, с които - знаково за управляващите - чрез преходни и заключителни разпоредби се изменя Наказателно-процесуалният кодекс. С отявлена цел.

Така след правните лупинги в чл. 276 на процесуалния закон вече пише, че делото започва "с доклад, в който се посочват основанията за образуване на съдебното производство и предявените граждански искове". В старата редакция на същия текст пишеше изрично "с прочитане заключителната част" на обвинителния акт.
Промените обаче по конституция влизат в сила 3 дни след обнародването им, т.е. - в петък.

Така днес две прокурорки продължиха - може би за последно - монотонното четене (на смени) на хиляди страници изреждане на еднотипни често деяния, справки от закони, засягащи базисни факти от учебниците по икономика, право и пр, с които е пълен обвинителният акт.
Междувременно, от известно време многомесечните "литературни четения" се пренесоха в новата сграда на Софийския районен съд. Причината е малкият размер на Спецсъда и това, че не предоставя такава луксозна зала, каквато има във "Военното НДК".

Според съобщенито на Специализираната прокуратура от юли, 2017 г. обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници (което тогава създаде на бъдещия зам.главен прокурор Иван Гешев и затруднения за принтиране, б.а.).

По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, като на всеки са връчени по обвинения, описани в над 5000 страници.

Източник: clubz.bg

В категории: Новините,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код