Адвокат Шейтанов поема защитата на хората от Болярово, чиито стада бяха избити от БАБХ


Сподели:
23 Януари 2019, Сряда
Разплакана Странджа ще съди властта за унищожените хиляди здрави животни

Всеобщото възмущение от масовото избиване на животни в Странджа и подозренията, че всъщност те са здрави, а административно наложения мор е заповядан по други някакви причини, отстъпи на други поредни също така потресаващи сюжети в държавицата ни.

Сега обаче внушението, че е имало масова зараза и изтребването е било неизбежно, май ще се окаже поредната куха и акция на властта. Затова адвокат Шейтанов ще представлява разплаканата Странджа - хората от Болярово, Шарково и други ямболски села, чиито стада бяха изтребени през лятото на 2018 г. в безпрецедентна акция на БАБХ.

Ветеринарните власти тогава твърдяха, че овцете и козите в този регион са заразени от чума и избиваха наред животните, цели стада. Така десетки семейства бяха лишени от поминък, а районът буквално обезкървен. Оказва се обаче, че животните са били унищожени напълно ненужно, не са болни, няма зараза, стадата не са болни, не измират вече близо осем месеца, след акцията на държавата за изтреблението им. Оказва се, че всички жонглирания с данни от една или друга лаборатория, дори френска частна такава, са били действия единствено в подкрепа на унищожаване на здрави стада. И на прехраната на десетки семейства в без това обезлюдена България. Целта на тази акция могат да обяснят само унищожителите.

В предаването адвокат Шейтанов заяви, че буквално преди дни лично е ходил на място, прегръщал е животните с ръцете си, взети са им кръвни проби, изпратени незабавно в чужбина, и всичко това е станало пред десетки свидетели – документирано и заснето. За да не бъдат изопачени фактите. Той е възмутен, че обявени дори за мъртви от чума животни, всъщност са живи и здрави и дори раждат.

Според Шейтанов, това което се случи в Странджа, а и продължава да се случва – изтребване на животни по заповед на ветеринарните и съдебни власти е престъпление, за което ще бъде уведомена цяла Европа. Именно на становището на европейските ветеринарни служби, както и на дипломатите от посолствата на европейските държави у нас, разчита юристът, тъй като вече е установил контакти и е запознат с тяхната реална преценка за случващото се в Странджа.

„Аз вече съм упълномощен от моите клиенти да водя съдебни дела по повод на тези действия на българската държава. И те няма да са много далече тези дела – имаме последна информация, че последното стадо, което беше нарочено за заразено от чума, което е още живо след 6-7 месеца „боледуване“, продължава да е живо, аз съм го държал с моите две ръце, снимани са тези две ръце на три камери, на няклко мобилни телефона, в присъствието на десетки свидетели, така че фактическата обстановка не може вече да бъде скрита.

Опитите за умъртвяване на живи животни, включително на техните 45 новородени към момента, е и ще бъде един опит за престъпление.

И аз искам от трибуната на предаването „Не се страхувай“ да се обърна към главния прокурор на държавата. „Господин главен прокурор, в момента в село Болярово се извършват, под прикритието на изпълнение на заповед за заличаване на животновъден обект, действия които граничат с престъпление.

Фактите са следните: от юни и юли месец 2018 година, животни, които са декларирани за заразени – едните болни от чума, а другите – вече мъртви, в момента продължават да раждат. От тази трибуна ви заявявам, че фактите които са установени и доказуеми по десетки начини, са вече неунищожаеми. И те са безспорни. И ще достигнат до Европейския Съд по Правата на Човека, до всички посолства на държави-членки на Европейския съюз, до съответните ветеринарни власти в европейските страни, които, между другото, много добре познават ситуацията.

Аз досега съм проучил с ветеринарните власти поне на 7-8 европейски държави, какво е тяхното виждане, становище и отношение към случая в Странджа. И всички те не вярват на българските административни и съдебни органи, които чрез административна заповед и чрез съдебна заповед желаят да създадат фактически обстоятелства.

Факти не се създават с административни актове, факти не се създават със съдебни актове, господин Главен прокурор! Фактите са такива, каквито са и те са достояние и ще бъдат достояние на все по-широк кръг от хора и институции. Взети са кръвни проби в мое присъствие от въпросните „умрели“ животни. Тези проби в момента са извън границите на държавата.

Няма да се отдаде на хората, които искат да заличат следите от едно подобно поведение да извършат това. Ветеринарните власти в чужбина вече са уведомени за случая. Бъдете така добри, господин Главен прокурор, да назначите проверка, да изясните фактите такива, каквито са, да спрете ръката , която се е надвесила върху едни абсолютно здрави животни и върху хората и техния поминък, върху авторитета и името на България. Това, което се допуска в момента е абсолютен произвол. Впрочем Ямбол е известен в националната история като град, който не допуска произвол на изпълнителната власт.

Източник: epicenter.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код