Цветанов отново атакува Радев; убеден е, че Русия ще се намеси в изборите в България


Сподели:
11 Февруари 2019, Понеделник
Имаме противодействие на Русия. Това са хората, които подкрепят всичко това, което е за дестабилизация на Балканите, казва той по адрес на БСП

През 2016 г. избрахме президент, който не си спази принципите, той беше номиниран от Корнелия Нинова по проекта „Решетников“. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

Избрахме човек, който не си спази принципите, които изповядва до 2012 г. След 2012 г. има промяна във възгледите на президента Радев, когато той възнамерява да се занимава с политика. Той го доказа с всеки един ден, че иска да ни отклони както за икономическите санкции срещу Русия. Когато нарушаваш международното право, когато анексираш една територия, трябва да имаш предвид, че трябва да има отпор на демократичната общност от целия свят“, каза той и отчете, че това се прави от ЕС.


Според него президентът Радев търси постоянна конфронтация с правителството и парламента. Цветанов попита за три години колко пъти президентът Радев се е обърнал от трибуната на българския парламент. Той подчерта още, че президентът трябва да разбере, че външната политика се формира от правителството.


Във връзка със скандала „Ало, Банов съм“, той заяви, че съгласно прогнозата на ЕК за 2019-2022 България е в топ пет на държави с икономически растеж 3,6%.

„Искам да попитам Елена Йончева какви бяха доходите и политиките, в периода, когато те управляваха.

Моделът е ГЕРБ даде възможност да имаме успешно европредседателство и един проблем, който исторически всички смятаха, че няма да може да бъде решен“, каза Цветанов, визирайки темата за Западните Балкани. Той обърна внимание, че от днес Македония е Северна Македония и поема по своя път към НАТО.


„Имаме противодействие на Русия. Това са хората, които подкрепят всичко това, което е за дестабилизация на Балканите“, каза Цветанов по адрес на БСП.

„Аз съм убеден, че компетентните органи ще си свършат своята работа. Когато те излязат и кажат това, което те са установили, можем да го коментираме. Дотогава всичко това е една пропаганда за дестабилизация на държавата. А тя стои изключително добре в международен план. Във вътрешноикономически план стоим също добре. Ако ние сме политици и се обединим България да стане най-доброто място за живеене на Балканите и в региона, където се намираме, по този начин политика не се прави. Политика се прави с реални действия, стигайки до хората. Когато го направим заедно, всички ще имат възможност да получат обществена подкрепа, а не да изолират хората", заяви той.


Попитан дали ще бъде обсъждан на коалиционен съвет скандалът „Ало, Банов съм“, Цветанов отговори, че не смята, че той трябва да бъде част от дневния ред. По думите му ще се обсъжда концепцията на Красимир Каракачанов за интеграция на циганите, в която според него има неща, които и към настоящия момент по закон трябва да бъдат изпълнявани.

"Когато излиза такава информация е задължително парламентът да се активизира, затова в четвъртък Комисията, както и представителите на всички компетентни служби ще обсъдим тези публикации", заяви още заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов по повод публикациите, че руски офицер от спецслужбите е отровил българския бизнесмен Емилия Гебрев.

"Трябва първо да разберем дали има съвпадение на датите, в които този представител на руските служби е бил в страната и дали има съвпадение с казуса "Гебрев", тогава се появяват твърде интересни въпроси. Не бих могъл да коментирам предварително, затова правим това заседание", каза още той.

"Не мога да коментирам защо случаят навремето е бил разпределен за разследване на Столична полиция, но в момента службите на най-високо ниво работят по него. Великобритания има една от най подготвените системи за сигурност. Не бих искал да влизам в детайли, първо не е коректно, второ информацията, с която разполагам е конфиденциална",  отговори той на въпросите дали има взаимодействие по този казус със службите на службите на Великобритания, както и дали ще има изгонване на руски дипломати, ако бъде доказано участие на руските служби в отравянето на Гебрев.

"Хибридните атаки срещу България са факт от 2015-2016 година и действително имаме анти-ЕС, анти-НАТО, антидемократични атаки, има определен интензитет в различни периоди и те съвпадат с изборни кампании. Затова съм сигурен, че такива атаки ще има и сега по време на европейските избори с цел да се помогне на националпопулистите и да се разклати ЕС", прогнозира Цветанов.


"Убеден съм, защото виждам какво се случва в държавите от ЕС, какви са техните притеснения, те създадоха специални звена, които да се борят с тези хибридни атаки", отговори той на въпроса очаква ли руска намеса в евроизборите.

"Ние сме постоянно атакувани", добави Цветанов.

"Смятам, че винаги трябва да бъдеш много ясен в позицията си. Спомням си периода когато българското правителство трябваше да се произнесе по терористичния акт в Сарафово, и ние заявихме участието на "Хизбула". Знам какви бяха последващите атаки срещу мен персонално и към политически сили. Но трябваше да се направи. За да гарантираш сигурността, трябва да казваш истината, за да се вземат съответните мерки. Възможността да дискутираш различията с премиера е проява на демократизма на ГЕРБ и това се случва през всичките години откакто сме заедно", отговори Цветанов на въпрос дали има различия в позициите на неговата позиция и тази на премиера по темата за руските атаки и необходимостта да се изгонят руски агенти, работещи под прикритието на дипломати.


"Президентът трябва да разбере, че външната политика се прави от правителството. Не беше подкрепена позицията на правителството за Венецуела, подкрепена от всичките ни европейски партньори. Начинът по който президентът я обяви, създаде допълнително напрежение в обществото. Ние няма да влезем в този тон. Нашата политика, нашите принципи са други, ние ги отстояваме от самото начало, а не когато някой те посочи да бъдеш президент.


Нека хората разберат какво избрахме през 2016 година. Избрахме човек, който не е последователен в принципите си. След 2012 година има промяна в неговите възгледи, той го доказва всеки един ден, с опитите да паднат санкциите срещу Русия, случаят "Скирпал". Колко пъти той дойде в българския парламент?", попита Цветанов и даде пример със САЩ, където президентът независимо от политическите противоречия с демократите е представил визията си за състоянието на САЩ.

"Това са хората, които подкрепят усилията на Русия за дестабилизация на Балканите, на България", посочи Цветанов Елена Йончева и БСП, които стоят зад нея.


"За пореден път страната ни стои изключително надеждно пред евроатлантическите ни партнори и САЩ. С бъдещото закупуване на Ф-16, ако бъде взето това решение,  ще имаме много по-голяма сигурност и ще съответстваме на стандарртите на НАТО. Модернизацията на армията е задължителна, това е ангажимент, поет и от президента Радев, и смятам, че е несъстоятелна тезата му и опита за злепоставяне на САЩ с приказките за корупция", коментира Цветанов.


"Във всичките ми срещи се показа подкрепа за българското правителство и премиера, и страната ни стои изключително добре сред всичките ни партньори", съобщи той.

Убеден съм, че Русия ще се намеси в изборите в България, каза още Цветанов в предаването „Тази неделя“. "Виждам какво се случва в държавите от ЕС. Какви са притесненията ѝ. В някои от министерствата в държавите членки се създадоха специални звена, които да работят точно за тази пропагандна дейност, която правят“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Източник: epicenter.bg

В категории: България, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код